Een Os op het Dak | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
Search for:
spinner

Een Os op het Dak

zo 6 dec 2020 12:00 uur
Componist: Kaija Saariaho

Een os op het dak 21: De Os in tijden van Corona #8. 

 

Vandaag de eenentwintigste aflevering van Een os op het dak van Thea Derks, geïnspireerd op haar boek Een os op het dak: moderne muziek na 1900 in vogelvlucht.

Het fameuze Amstel Quartet presenteerde onlangs de cd American Dream, met muziek van vijf Amerikaanse componisten. De titel lijkt ironisch bedoeld, aangezien president Trump er de afgelopen periode alles aan heeft gedaan die Amerikaanse Droom aan flarden te schieten.

Des te meer reden om te genieten van muziek, zoals de achtdelige cyclus Tapas van Marc Mellitis waarmee de cd opent. Zoals de titel al impliceert bestaat deze uit acht zeer uiteenlopende ‘hapjes’, variërend van stuwend minimalisme tot lichtvoetige lyriek en omfloerste klaagzang.

Ook nieuw is de portret-cd All English Music is Greensleeves met vijf stukken van de Vlaamse Maya Verlaak. Zij studeerde compositie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en behaalde haar doctorstitel aan de Universiteit van Birmingham. De titel All English Music is Greensleeves is ontleend aan een uitsprak van een docent, die grapte dat Engelse componisten eigenlijk altijd nieuwe versies maken van Greensleeves.

Basklarinettiste Fie Schouten blijft eveneens stevig aan de weg timmeren. Op 3 november, de avond dat Rutte een nieuwe sluiting van de concertzalen afkondigde, presenteerde ze haar cd Nature, met zes stukken van evenzoveel componisten rond het thema natuur.

Waaronder Oi Kuu voor basklarinet en cello van Kaija Saariaho, van wie in de vorige aflevering het vioolconcert Graal Théâtre te horen was.

Niet nieuw, maar daarom niet minder beluisterenswaardig, is het Quintet for A-Clarinet and String Quartet van de Amerikaanse componist Margaret Brouwer. Zij werd in 1940 geboren in Ann Harbor, Michigan. Ook in deze ‘swing state’ trachtte Trump – vergeefs – de verkiezingsuitslag naar zijn hand te zetten.

Tip: als u de Os aanschaft via de website boekenbestellen.nl krijgt u per omgaande een exemplaar met persoonlijke opdracht.

 

1. Marc Mellitis. Tapas.
Amstel Quartet

2. Maya Verlaak. All English Music is Greensleeves.
Apartment House. 

3. Kaija Saariaho. Oi Kuu.
Fie Schouten, basklarinet. Eva van de Pol, cello. 

4. Margaret Brouwer. Quintet for A-Clarinet and String Quartet.
Blue Streak Ensemble.

 

Montage,

 

Samenstelling & presentatie:
close
Om deze functionaliteit te gebruiken moet u zijn. Heeft u nog geen account, registreer dan hier.

Maak een account aan

Wachtwoord vergeten?

Heeft u nog geen account? Registreer dan hier.

Pas het wachtwoord aan