spinner

Een Os op het Dak

zo 3 jan 2021 12:00 uur

Een os op het dak 22: De Os in tijden van Corona #9.
Een introductie van eigentijdse muziek in gewonemensentaal.

 

Vandaag de tweeëntwintigste aflevering van Een os op het dak van Thea Derks, geïnspireerd op haar boek Een os op het dak: moderne muziek na 1900 in vogelvlucht. In december 2020 verscheen hiervan een tweede druk.

Diezelfde maand vierde (alt)violist en componist Ig Henneman haar 75e verjaardag. Eigenlijk zou deze herdacht worden met een portretconcert in het Orgelpark in Amsterdam, maar corona gooide roet in het eten. Wel verscheen de cd Solo Songs for Instruments, met 5 nieuwe stukken, geïnspireerd op poëzie.

Ook de Amerikaanse sopraan Katherine Dain bracht een cd uit, met moderne muziek. Hierop staat voornamelijk Frans repertoire, maar ook muziek van de Fins/Franse Kaija Saariaho. Bijzonder zijn de zelden gehoorde liederen van Claire Delbos, de eerste echtgenote van Olivier Messiaen.

Het Britten Jeugd Strijkorkest sluit ook het jaar 2020 af met een nieuwe cd, vernoemd naar het Concert voor strijkers van Nino Rota.

Van de Amerikaanse Molly Pease verscheen de cantate Inner Astronomy, met acht stukken voor zangerskwartet en strijkkwintet, op gedichten van haar vader. Hij schreef deze toen hij in een depressie zat vanwege zijn pogingen af te kicken van een verslaving. De betoverende stemmenweefsels drijven elke boze gedachte onherroepelijk naar de achtergrond.

De 1e druk van de Os is geheel uitverkocht, maar via website boekenbestellen.nl ontvangt u een exemplaar van de 2e druk. 

 

 

1. Ig Henneman. Solo Song for Cello: As if.
Lidy Blijdorp, cello.

2a. Kaija Saariaho. a. Il pleut. b. Parfum de l’instant.
2b.
Claire Delbos. a. Dors. b. Ai-je pu t’appeler de l’ombre.
Katherine Dain, sopraan. Sam Armstrong, piano.

3. Nino Rota. Concerto per archi.
Britten Jeugd Strijkorkest olv. Loes Visser.

4. Molly Pease. a. Higher Power [zie afbeelding]. b. My Son My One.
Zangerskwartet en strijkkwintet olv. Fahad Siadat. 

 

 

Samenstelling & presentatie: