Een Os op het Dak | Concertzender.nl :: Radio
spinner

Een Os op het Dak

Een introductie van eigentijdse muziek in gewonemensentaal. Werken van Florence Price, Andries van Rossem, Olga Neuwirth, Rodrigo Faina & Evelin Seppar.

 

Aflevering 25 van Een os op het dak van Thea Derks, geïnspireerd op haar boek Een os op het dak: moderne muziek na 1900 in vogelvlucht. In december 2020 verscheen een tweede druk.

Het wordt eentonig: ook na de vorige aflevering zijn bioscopen, theater- en concertzalen nog altijd gesloten. Het nieuwe normaal lijkt virtueel te zijn, maar we blijven hopen op betere tijden. De muziekindustrie vaart er ondertussen wel bij, want mensen willen juist in deze sombere periode getroost, opgevrolijkt en verrast worden – de nieuwe cd’s blijven dan ook binnen stromen.

Zo verschijnt deze maand de cd Fantasie nègre van de Britse pianist Samantha Ege, die zich al jaren intensief bezighoudt met de muziek van de Afro-Amerikaanse componist Florence Price. Op deze cd speelt ze alle vier fantasieën van Price, waarvan er 3 bij toeval werden teruggevonden in een verlaten huis.

De sopraan Francine van der Heijden en de harmoniumspeler Dirk Luijmes brengen op de cd I Speak Your Name o.a. de speciaal voor hen gecomponeerde Rilke-Lieder van Andries van Rossem – met een gastrol voor saxofonist Olivier Sliepen.

De Oostenrijkse componist Olga Neuwirth is politiek en maatschappelijk betrokken en geldt als belangrijke vertegenwoordiger van de avant-garde. In 2016 was ze componist in focus bij het Holland Festival. In Torsion voor fagot reflecteert ze op de Endlösungspolitik van de nazi’s.

De Argentijns-Nederlandse gitarist en componist Rodrigo Faina creëert in zijn muziek een wonderlijke mix van jazz, pop, bigband en Latin, zoals te horen op zijn recente cd Different Roots.

Iets ouder is New Estonian Choral Music, een cd met een schat aan prachtige koormuziek. Zoals Near op sonnetten van Elizabeth Browning van Evelin Seppar, wier muziek ook hier te lande bekend is.

De 1e druk van de Os is uitverkocht, maar via boekenbestellen.nl ontvangt u een exemplaar van de 2e druk.


1. Florence Price. Fantasie nègre nr. 4 in b.
Samantha Ege, piano [zie foto].

2. Andries van Rossem. Rilke Lieder.
Francine van der Heijden, sopraan. Olivier Sliepen, altsaxofoon. Dirk Luijmes, harmonium.

3. Olga Neuwirth. Torsion.
Lorelei Dowling, fagot. 

4. Rodrigo Faina. A Room Full of People.
Change Ensemble olv. Rodrigo Faina. 

5. Evelin Seppar. Near.
Kamerkoor Voces Musicales olv. Martin Sildos.

 

 

Samenstelling & presentatie: