Een Os op het Dak | Concertzender.nl :: Radio
spinner

Een Os op het Dak

zo 2 mei 2021 17:00 uur

Een os op het dak 26: De Os in tijden van Corona #13.

 

Vandaag de zesentwintigste aflevering van Een os op het dak van Thea Derks, geïnspireerd op haar boek Een os op het dak: moderne muziek na 1900 in vogelvlucht. In december 2020 verscheen de tweede druk.

In de berichten over corona horen we vaak vergelijkingen met oorlogssituaties. De overheid en het RIVM willen het virus ‘verslaan’ en leggen vrijheidsbeperkingen op die door tegenstanders ervaren worden als ‘dictatuur’. Dat is ongepast, zoals Adriaan van Dis in een praatprogramma opmerkte, het zijn onbesuisde opmerkingen van mensen die tot op het bot ‘verwend’ zijn.

De Russische dichter Anna Achmatova (1889-1966) weet wat dictatuur is: zij leefde onder de nietsontziende repressie van het Stalinisme. In haar gedichten boekstaafde zij haar ervaringen en wist zij als geen ander de pijn te verwoorden van de Russen; haar heldere, eenvoudige verzen raakten ook het gewone volk. De Amerikaanse componiste Judith Shatin maakte in haar Akhmatova Songs een ontroerende verklanking van haar schrijnende poëzie [portret: Anna Achmatova door Petrov Kuzma].

Voor Palate Cleanser liet haar landgenote Clare Shore zich inspireren door een nachtmerrie na een periode van stress. ‘Terwijl ik in slaap val, worstel ik met demonen totdat een schreeuw van binnenuit me wekt.’ Eenmaal op straat verdwijnen de sombere gedachten als ze muziek hoort van staatmusici en een repeterend koor.

In haar cantate Voices of Women bezingt de Amerikaans-Oostenrijkse Nancy van de Vate o.a. het verdriet van oude vrouwen die geen plaats meer hebben in de maatschappij. Lost Orpheus voor slagwerk en cimbalom van de Tsjechische Ivana Loudová is geïnspireerd op de gelijknamige held uit de Griekse mythologie wiens geweeklaag over de dood van Eurydice de Bacchanten zo irriteerde, dat ze hem aan stukken scheurden.

De 1e druk van Een os op het dak is uitverkocht, maar via boekenbestellen.nl ontvangt u een exemplaar
van de 2
e druk.

 

1. Judith Shatin. Akhmatova Songs.
Lucy Shelton, sopraan. Da Capo Players. 

2. Clare Shore. Palate Cleanser.
Dannel Espinoza, sopraansax.

3. Nancy van de Vate. Voices of Women.
Sulie Girardi, mezzosopraan.
Staats Filharmonisch Orkest van Koszalin en Universiteitskoor Silezië olv. Szymon Kawalla. 

4. Ivana Loudová. Lost Orpheus.
Tomáš Ondrušek, slagwerk & cimbalom.

 

 

 

Techniek, samenstelling & presentatie: