Een Os op het Dak | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
spinner

Een Os op het Dak

zo 3 okt 2021 17:00 uur

Een os op het dak 31: De Os in tijden van Corona #18. Werken van Tera de Marez Oyens [zie foto’s], Calliope Tsoupaki, Annika Socolofsky & Anna Korsun.

 

Aflevering 31 van Een os op het dak van Thea Derks, geïnspireerd op haar boek Een os op het dak: moderne muziek na 1900 in vogelvlucht. In december 2020 verscheen de tweede druk.

Zaterdag 25 september gingen de concert- en theaterzalen weer open! Helaas mogen we alleen naar binnen met een geldig vaccinatiebewijs of een negatieve coronatest. Veel mensen mijden daarom voorlopig nog de bioscoop, het theater en de concertzaal. – Maar elk nadeel heeft zijn voordeel: zij hebben daarom des te meer tijd naar de radio te luisteren.

Afgelopen september waren er – nog mét beperkende maatregelen – twee compositiecompetities in TivoliVredenburg. Jongeren die net waren afgestudeerd aan een van de Nederlandse conservatoria konden meedingen naar de Tera de Marez Oyens Prijs; Soheil Shayesteh won met zijn compositie Žhâ voor cello, elektronica en visuals. Componisten onder de 35 uit heel de wereld dongen naar de Gaudeamus Award 2021, die werd toegekend aan Annika Socolofsky.

 

De naar Tera de Marez Oyens vernoemde prijs werd in 1998, twee jaar na haar overlijden, in het leven geroepen door haar weduwnaar Marten Toonder en haar kinderen. Tijdens haar leven componeerde zij niet alleen prachtige muziek, maar ontpopte zij zich ook als een begeesterd promotor van de avant-garde en werkte ze veel met kinderen. Ze werkte ook vaak met elektronica, zoals in het schrijnende Charon’s Gift voor piano en tape dat zij in 1982 componeerde.

 

De prijs werd voor het eerst in 2001 toegekend, aan Calliope Tsoupaki. Het was een opdracht voor het Kaida Trio dat bestaat uit dwarsfluit, basklarinet en piano. Zij noemde haar compositie simpelweg Trio.

Tsoupaki is Componist des Vaderlands en was een van de drie juryleden van de Gaudeamus Award 2021. Deze werd gewonnen door de Amerikaanse componist/vocalist/violist Annika Socolofsky, wier zogenoemde ‘feminist rager lullabies’ geen mens onberoerd kunnen laten.

In 2014 won de Oekraïense Anna Korsun de Gaudeamus Award. Ook zij heeft een heel eigen stem, die onder je huid kruipt en zich niet in een hokje laat vangen.

De 1e druk van Een os op het dak is uitverkocht, maar via boekenbestellen.nl ontvangt u een exemplaar van de 2e druk.

1. Tera de Marez Oyens (1932-1996). Charon’s Gift.
Tera de Marez Oyens, piano. 

2. Calliope Tsoupaki (geb. 1963). Trio.
Kaida Trio:
(Karina Erhard, fluit. Fie Schouten, basklarinet. Sonsoles Alonso, piano.)

3. Annika Socolofsky (geb. 1990). Uit ‘Feminist rager lullabies’:
a.
Shy one, sweet one.
Annika Socolofsky, stem. Latitude 49.
b. Loves don’t / go.
Annika Socolofsky, stem. Nicholas Tolle, cimbalom. Courtney Orlando, viool. Florent Ghys, contrabas.
c. Don’t say a word
Annika Socolofsky, stem. Eighth Blackbird. 

4. Anna Korsun (geb. 1986). Piano Kwintet ‘Isostasie’.
Ensemble Oktopus olv. Thomas Heuser. 

 

Samenstelling & presentatie: