spinner

Een Os op het Dak

Een os op het dak 32: De Os in tijden van Corona #19. Een introductie van eigentijdse muziek in gewonemensentaal.

 

Vandaag de tweeëndertigste aflevering van Een os op het dak van Thea Derks, geïnspireerd op haar boek Een os op het dak: moderne muziek na 1900 in vogelvlucht. In december 2020 verscheen de tweede druk.

Hoewel 85% van de bevolking inmiddels gevaccineerd is, belanden weer veel mensen met corona in het ziekenhuis. Vooral diegenen die zich weigeren in te laten enten. Een inktzwart scenario tekent zich opnieuw af voor de podiumpraktijk. Pas op 25 september gingen de concert- en theaterzalen volledig open, nu dreigen alweer nieuwe beperkende maatregelen…

Gelukkig lijdt de ondernemingslust van musici niet merkbaar onder de voortdurende onzekerheid. Zo bracht het Oerknal Ensemble de cd Canto op de markt met drie werken van de Amerikaanse componist Lewis Nielsen (1950). In het cd-boekje wordt Lewis een ‘thinking person’s composer’ genoemd, omdat hij in zijn muziek onvermoeibaar actuele en filosofische thema’s aansnijdt.

Het ruim een half uur durende Cilice adresseert het thema van boetedoening en vergeving en combineert teksten uit de Psalmen met poëzie van dichters als Baudelaire, Hölderlin, Celan en Dante. Bijzonder is dat de musici niet alleen hun instrument bespelen, maar ook zingen. Voor de cd-opname vereende Oerknal de krachten met het vierkoppige Damask Vocal Quartet.

Het in 2006 opgerichte The Hague String Trio bracht de cd Celebrating Women! uit, met vier niet eerder opgenomen stukken van vrouwelijke componisten. Hiervan de Suite voor viool, altviool en cello die Emmy Frensel Wegener (1901-1971) in 1925 componeerde. Het is een fris en sprankelend stuk, met veel vuur uitgevoerd door The Hague String Trio.

Dat in 2020 de 250e geboortedag van Beethoven werd gevierd kan bijna niemand ontgaan zijn, ook al vielen veel feestconcerten vanwege corona in het water. De Duitse pianist Susanne Kessel vroeg 250 componisten in een nieuw stuk te reflecteren op Beethoven. Kessel brengt deze stukken niet alleen in première maar zet ze ook op cd. Vandaag een selectie van Dorothea Hofmann, Ivo van Emmerik, Adrienne Albert en Markus Kropp.

De 1e druk van Een os op het dak is uitverkocht, maar via boekenbestellen.nl ontvangt u een exemplaar van de 2e druk

 

1. Lewis Nielsen. Cilice.
Oerknal Ensemble & Damask Vocal Quartet.

2. Emmy Frensel-Wegener. Suite voor viool, altviool en cello.
The Hague String Trio.

3. Van cd ‘250 Piano Pieces for Beethoven’
a. Dorothea Hofmann. “… nach dem Sturm”.
b. Ivo van Emmerik. Wiesengrund.
c. Adrienne Albert. Homage to B7.
d. Markus Kropp. Beethoven’s Minimalism.
Susanne Kessel, piano.

 

 

Samenstelling & presentatie: