Een Os op het Dak | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
logo
Search for:
spinner

Een Os op het Dak

Een os op het dak 33: De Os in tijden van Corona #20. Werken van Elisabeth Lutyens [zie foto], Calliope Tsoupaki, Celia Swart, Juan Felipe Waller, Aleksandra Gryka, Niloufar Nourbakhsh, Kati Agocs & Sally Beamish.

 

Vandaag de drieëndertigste aflevering van Een os op het dak van Thea Derks, geïnspireerd op haar boek Een os op het dak: moderne muziek na 1900 in vogelvlucht. Een jaar geleden verscheen de tweede druk.

De persconferentie van 26 november 2021 hakte er weer flink in. – Wéér de concertzalen, theaters en bioscopen dicht en vlak daarna dook alweer een nieuwe coronavariant op. Aangezien de meeste zalen niet van zins of in de mogelijkheid zijn de concerten naar de middag te verplaatsen moeten we voorlopig qua live muziek weer op een houtje bijten.

Of natuurlijk naar een cd’tje of dvd’tje luisteren, zoals minister van volksgezondheid Hugo de Jonge vorig jaar al welgemoed opperde. Vandaag weer aandacht voor vier nieuwe uitgaven. 

Afgelopen oktober verscheen op het label Resonus Volume 1 van de complete pianomuziek van Elisabeth Lutyens (1906-1983). Zij omarmde als eerste Britse componist de twaalftoonsmuziek en werd meesmuilend ‘twelve-note Lizzy’ genoemd. Ze schreef veel filmmuziek en maakte zo de atonale publiek salonfähig voor een groot publiek. Haar leven lang componeerde ze ook pianomuziek, die nu door Martin Jones in zijn geheel op cd wordt gezet.

Het Blokfluitensemble Brisk viert dit seizoen zijn 35-jarig bestaan. De afgelopen decennia hebben zij velen betoverd met hun prachtige uitvoeringen van oude muziek, maar ook nieuwe stukken laten componeren. Voor de jubileum-cd Four in One kregen liefst vier Nederlandse componisten een compositieopdracht.

Op KAIROS verscheen een portret-cd van de ongrijpbare Poolse componist Aleksandra Gryka met vijf werken die worden uitgevoerd door Klangforum Wien onder leiding van Johannes Kalitzke. Apocalyptische uitbarstingen staan naast nauw hoorbare verstilling.

De Britse harpist Elisabeth Remy Johnson wijdde een hele cd aan muziek van vrouwen, onder de titel Quest. Deze verwijst naar het eerste nummer op de cd, dat Niloufar Nourbakhsh schreef in 2013. Zij was toen op een punt aangeland waar ze twijfelde of ze door zou gaan als pianist, of toch zou kiezen voor een carrière als componist. 

De 1e druk van Een os op het dak is uitverkocht, maar via boekenbestellen.nl ontvangt u een exemplaar van de 2e druk

1. Elisabeth Lutyens [zie foto]. The Great Seas, opus 132.
Martin Jones, piano.

2. a. Calliope Tsoupaki. Aerinon.
b. Celia Swart. Generations around me.
c. Juan Felipe Waller. Dualfin; Salupita.
Blokfluitensemble Brisk. 

3. Aleksandra Gryka. einerjedeneither.
Klangforum Wien olv. Johannes Kalitzke. 

4. a. Niloufar Nourbakhsh. Quest.
b. Kati Agocs. John Riley.
c. Sally Beamish. Pavan.
Elisabeth Remy Johnson, harp. 

 

 

Samenstelling & presentatie:
close
Om deze functionaliteit te gebruiken moet u zijn. Heeft u nog geen account, registreer dan hier.

Maak een account aan

Wachtwoord vergeten?

Heeft u nog geen account? Registreer dan hier.

Pas het wachtwoord aan