Een Os op het Dak | Concertzender.nl :: Radio
spinner

Een Os op het Dak

Een os op het dak 36: De Os in tijden van oorlog.

 

Aflevering zesendertig van Een os op het dak van Thea Derks, geïnspireerd op haar boek Een os op het dak: moderne muziek na 1900 in vogelvlucht.

Vanwege de brute aanval van Vladimir Poetin op zijn buurland Oekraïne, klinkt in het programma vandaag uitsluitend muziek van Oekraïense componisten.

In 1863 componeerde Michailo Verbytsky het volkslied van Oekraïne, met de veelzeggende titel Oekraïne is nog niet verloren.

In 2014 verdreven de Oekraïners de Russisch-gezinde president Viktor Janoekovitsj en vormden een democratie, die nu ernstig bedreigd wordt. Een opstand tegen dictator Loekasjenko in Wit-Rusland mislukte en in 2021 werd Maria Kalesnikava, een van de leiders van het verzet, veroordeeld tot 11 jaar strafkamp. De Oekraïens-Nederlandse componist Maxim Shalygin (1985) eerde haar met de compositie While Combing Your Hair.

Svitlana Azarova (1976) kwam al in 2007 naar Nederland voor een vervolgstudie compositie bij Theo Loevendie aan het Conservatorium van Amsterdam. Zij studeerde aan het Conservatorium van Odessa bij Karmella Tsepkolenko (1955), die in 1995 het nieuwe muziekfestival Two Days & Two Nights of New Music oprichtte, dat nog altijd jaarlijks plaatsvindt in Odessa.

Julia Gomelskaja (1964-2016) was zelf jarenlang docent aan het conservatorium van Odessa, waar ze ook zelf had gestudeerd. Valentin Silvestrov (1937) is de nestor van de Oekraïense muziek. Hij wordt vanwege zijn toegankelijke, welluidende muziek wel vergeleken met Arvo Pärt. Silvestrov woont in Kiev, dat hopelijk stand houdt tegen de overmacht van Poetin.

De 1e druk van Een os op het dak is uitverkocht, maar via boekenbestellen.nl ontvangt u een exemplaar van de 2e druk.


1. Michailo Verbytsky (1815-1870). Sjtsje ne vmerla Oekrajiny (Nog is Oekraïne niet verloren).
Uitvoerenden onbekend. 

2. Maxim Shalygin (geb. 1985). While Combing Your Hair.
Groot Omroepkoor olv. Peter Dijkstra.

3. Svitlana Azarova (geb. 1976). Beyond Context.
Philharmonisch Orkest Warschau olv. Roman Rewakowicz. 

4. Karmella Tsepkolenko (geb. 1955). Infinitely Identical Suns.
Ensemble für neue Musik Zürich olv. Jurg Henneberger. 

5. Julia Gomelskaja (1964-2016). Behind the Shadow of Sound.
Duo Cadance: Ivan Jergiev, accordeon. Olena Jergijeva, viool. 

6. Valentin Silvestrov (1937). Bagatelles, opus 1.
Alessandro Stella, piano.

 

 

Samenstelling & presentatie: