Een Os op het Dak | Concertzender.nl :: Radio
spinner

Een Os op het Dak

zo 4 sep 2022 17:00 uur

Een Os op het dak 42: De Os in tijden van crisis.
Een introductie van eigentijdse muziek in gewonemensentaal.

 

Vandaag de tweeënveertigste aflevering van Een os op het dak van Thea Derks, geïnspireerd op haar boek Een os op het dak: moderne muziek na 1900 in vogelvlucht.

Het is een cliché: de wereld draait door. Ondanks almaar voortwoekerende oorlogen; dictaturen die steeds groter en sterker worden; alles verwoestende overstromingen of juist extreme droogte; stikstofcrisis; uitstervende dier- en plantensoorten, toenemende ongelijkheid en ga zo maar door. – Er is weinig om vrolijk van te worden in het huidige tijdsgewricht.

Hoewel de Club van Rome al in 1972 in Grenzen aan de groei de gevaren van de toenemende welvaart en overbevolking schetste bleven componisten optimistisch.

Zoals de Vlaamse componist Karel Goeyvaerts (1923-1993), die tien jaar werkte aan zijn opera Aquarius (van 1983-1992). Deze drukt zijn verlangen uit naar een ‘betere samenleving, waarin iedereen aan zijn trekken komt’. Die utopische wereld wordt pas aan het eind van de tweede akte bereikt, want het alternatief voor de oude maatschappij laat zich niet zonder slag of stoot realiseren.

Het eerste bedrijf eindigt dan ook in een catastrofe. Goeyvaerts bracht in 1984 vier scènes samen in de suite Zum Wassermann, die onlangs op cd werd gezet door het Vlaamse Spectra Ensemble.

In 1983 voltooide de Welshe componist Rhian Samuel (1944) [zie foto] haar hoopvolle cyclus Songs of Earth and Air. Zij liet zich voor haar liederen inspireren door de natuur van Wales, zoals bezongen in verzen van Engelse en Welshe dichters.

De cyclus verscheen recent op een gelijknamige cd en is balsem voor de ziel in deze bedrukkende tijden: de natuur wordt gezien als een positieve kracht, die zorgt voor groei en nieuw leven.

De 1e druk van Een os op het dak is uitverkocht,
maar via
boekenbestellen.nl  ontvangt u een exemplaar van de 2e druk. 

 

1. Karel Goeyvaerts. Zum Wassermann.

Spectra Ensemble olv. Filip Rathé.

 

2. Rhian Samuel. Songs of Earth and Air.

Jeremy Huw Williams, bariton. Paula Fan, piano.

 

 

Samenstelling & presentatie: