Een Os op het Dak | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
logo
Search for:
spinner

Een Os op het Dak

zo 6 nov 2022 17:00 uur
Componisten/uitvoerenden: Boris Ljatosjinski | Ig Henneman | Maxim Shalygin

Een Os op het dak 44: De Os in tijden van Oorlog.
Een introductie van eigentijdse muziek in gewonemensentaal.

 

Aflevering vierenveertig van Een os op het dak van Thea Derks, geïnspireerd op haar boek Een os op het dak: moderne muziek na 1900 in vogelvlucht.

Nu de winter in aantocht is, tracht Poetin de gehele infrastructuur van Oekraïne te verwoesten, zodat de inwoners zonder gas, licht en water moeten zien te overleven. Ondertussen neemt onze bereidheid vluchtelingen te huisvesten steeds verder af en grijpen NAVO en Verenigde Naties nog altijd niet in.

Daarom vandaag opnieuw een eerbetoon aan de dappere Oekraïners, die weigeren te zwichten voor de oorlogsterreur van hun buurland.

Inmiddels is hij hier geen onbekende meer: Borys Ljatosjynsky (1895-1968). Hij geldt als de belangrijkste componist van Oekraïne uit de tijd van Sjostakovitsj en Prokofjev. Eerder al klonken in dit programma zijn Sjevstjenko Suite voor piano solo en zijn Symfonie Nr. 3: Vrede zal oorlog overwinnen.

Vandaag een uitvoering van de Symfonie Nr. 2, die Ljatosjynsky componeerde tussen 1935-36. Deze duistere, diep-tragische muziek vol conflicten, drukt perfect uit hoe het volk leed onder de Stalin-dictatuur en staat haaks op het door de apparatsjiks gepredikte sovjet-realisme. De symfonie werd verboden nog vóór zij überhaupt voor het eerst werd uitgevoerd; ondanks een revisie in 1940 zou het tot 1964 duren voor zij eindelijk in première ging.

Op 6 maart, vlak na de inval van Rusland, organiseerde een aantal Russische en Oekraïense musici een benefietconcert in het Concertgebouw in Amsterdam. Een van hen was de in Nederland wonende componist Maxim Shalygin [zie foto], die de strijkers van het Koninklijk Concertgebouworkest dirigeerde in zijn eigen Lullaby, een ode aan het leven.

Ondanks de aanhoudende oorlog tegen Oekraïne, blijven er nieuwe cd’s uitkomen. Zo verscheen onlangs Outside the Rain Has Stopped van (alt)violist en componist Ig Henneman. Hiervan het toepasselijke February’s Turn voor orgel solo ­– de oorlog tegen Oekraïne begon in de nacht van 24 februari 2022.

 De 1e druk van Een os op het dak is uitverkocht, maar via boekenbestellen.nl ontvangt u een exemplaar van de 2e druk.

 

1. Borys Ljatosjynsky. Symfonie nr. 2.
Nationaal Symfonieorkest van de Oekraïne
olv. Theodore Kuchar.

2. Maxim Shalygin. Lullaby.
Strijkers van het Koninklijk Concertgebouworkest
olv. Maxim Shalygin.

3. Ig Henneman. February’s Turn.
Gerrie Meijers, orgel. 

 

 

 

Samenstelling & presentatie:
close
Om deze functionaliteit te gebruiken moet u zijn. Heeft u nog geen account, registreer dan hier.

Maak een account aan

Wachtwoord vergeten?

Heeft u nog geen account? Registreer dan hier.

Pas het wachtwoord aan