Een Os op het Dak | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
logo
Search for:
spinner

Een Os op het Dak

zo 5 mrt 2023 17:00 uur
Componist: Maxim Shalygin

Een os op het dak 48: De Os in tijden van oorlog #12.
Een introductie van eigentijdse muziek in gewonemensentaal.


Aflevering
achtenveertig van Een os op het dak van Thea Derks,
geïnspireerd op haar boek
Een os op het dak: moderne muziek na 1900 in vogelvlucht.

Dit is de 12e aflevering van ‘De Os in tijden van oorlog’. Vanaf de brute aanval van Poetin op zijn buurland Oekraïne op 24 februari 2022 is dit programma gewijd aan moderne muziek uit Oekraïne. Was tot nu toe alleen Valentin Silvestrov hier te lande bekend, inmiddels klinkt niet alleen in dit programma, maar ook op concertpodia steeds vaker werk van onderbelicht gebleven Oekraïense toondichters.

Het taaie verzet van het leger en de dappere Oekraïense bevolking tegen de overweldigende overmacht van Rusland is inspirerend en hoopgevend. Het illustreert eens te meer hoe mensen bereid zijn vele offers – en zelfs hun leven –­ te geven om in vrijheid te leven. In het westen is na een jaar lang strijd het besef ingedaald dat president Zelensky en de zijnen ook vechten voor onze vrijheid, tegenover de almaar toenemende expansiedrift van autocratische regimes.

In 2016 stemde nog een grote meerderheid der Nederlanders tegen een voorgenomen associatieverdrag tussen Oekraïne en de Europese Unie. Inmiddels zien we Oekraïners als onlosmakelijk onderdeel van onze westerse cultuur, die het verdient verdedigd te worden. Helaas lopen we qua materiële hulp aan Oekraïne steeds een stap achter op de gebeurtenissen. Of het land zijn ongelijke strijd kan volhouden, of zelfs kan winnen, ligt in de toekomst besloten. We hopen er het beste van.

Vandaag is de uitzending geheel gewijd aan de cyclus Todos los fuegos el fuego voor saxofoonoctet, die de in Nederland wonende Oekraïense componist Maxim Shalygin in 2019 componeerde. Hij liet zich hierbij inspireren door de gelijknamige verhalenbundel van de Argentijnse schrijver Julio Cortázar. De cyclus werd in 2020 op cd gezet door twee Nederlandse ensembles: het Amstel Quartet en het Keuris Quartet.

Een staaltje internationale samenwerking, waarvan de titel – ‘Alle vuren het vuur’ – fraai verwijst naar de onverzettelijkheid waarmee de Oekraïners zich verdedigen tegen hun belagers.

Slava Ukraïni!

De 1e druk van Een os op het dak is uitverkocht,

maar via boekenbestellen.nl ontvangt u een exemplaar

van de 2e druk.

 

Maxim Shalygin (geb. 1985).

Todos los fuegos el fuego (selectie).

Amstel Quartet & Keuris Quartet.

 

 

 

 

Samenstelling & presentatie:
close
Om deze functionaliteit te gebruiken moet u zijn. Heeft u nog geen account, registreer dan hier.

Maak een account aan

Wachtwoord vergeten?

Heeft u nog geen account? Registreer dan hier.

Pas het wachtwoord aan