Een Os op het Dak | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
spinner

Een Os op het Dak

zo 7 mei 2023 17:00 uur

Een Os op het dak 50: De Os in tijden van oorlog #14.
Een introductie van eigentijdse muziek in gewonemensentaal.

Aflevering vijftig van Een os op het dak van Thea Derks, geïnspireerd op haar boek Een os op het dak: moderne muziek na 1900 in vogelvlucht.

De verontrustende berichten over de oorlog van Rusland tegen Oekraïne blijven ons om de oren vliegen. Geheime informatie over moreel en materieel van het Oekraïense leger belandde op straat, wij gaan geen F16’s leveren en het belaagde land krijgt nét genoeg munitie om niet roemloos ten onder gaan, maar niet voldoende om de oorlog kunnen winnen. Om moedeloos van te worden.

Vandaag daarom wederom muziek uit Oekraïne, als eerbetoon aan de standvastigheid waarmee het leger en de nog niet gevluchte bewoners hun – en onze – vrijheid verdedigen.

We beginnen met Lacrimosa van Oleksandr Shchetynskyi [foto], die nog altijd woont en werkt in Kyiv. Hij componeerde dit stuk voor de bijzondere bezetting van viool, hobo, hoorn, twee trombones en orgel in de eerste weken van de Russische agressie, toen de stad voortdurend werd bestookt door Russische artillerie.

Shchetynskyi schreef zijn klaagzang in opdracht van de Orgel Hal van Lviv, waar het stuk op 17 april 2022 in première ging, uitgevoerd door musici van het Loehansk Regionaal Philharmonisch Orkest. Na de annexatie van Loehansk zochten zij hun toevlucht in het veel westelijker gelegen Lviv.

In de vorige aflevering hoorde u al muziek van Evhen Stankovych, die net als Shchetynsky in Kyiv woont. Hij werkt op dit moment aan een groots oratorium over de oorlog. Zelf spreekt hij geen Engels, daarom communiceren we met zijn dochter Radmila. ‘Kun je je voorstellen dat we een normaal leven trachten te leiden terwijl elke dag onze laatste kan zijn?’, vraagt ze retorisch. Vandaag een opname van zijn Tweede Vioolconcert.

In diezelfde uitzending klonk ook de fanfare Glory to Ukraine die Iryna Aleksiytsjoek componeerde bij de eerste ‘verjaardag’ van de oorlog. De opname werd gemaakt terwijl de musici onder Russisch vuur lagen. Tot besluit van dit programma opnieuw muziek van Aleksiytsjoek en wel twee van haar koorliederen. Kamerkoor Amphion zingt deze op zaterdag 10 juni in de Oranjekerk in Amsterdam.

De 1e druk van Een os op het dak is uitverkocht, maar via boekenbestellen.nl ontvangt u een exemplaar van de 2e druk

 

1. Oleksandr Shchetynsky [foto]. Lacrimosa.
Musici van het Loehansk Regionaal Philharmonisch Orkest
olv Ivan Ostapovych.

2. Evhen Stankovych. Vioolconcert nr. 2.
Valeriy Sokolov, viool.
Jeugd Symfonie Orkest van Oekraïne olv Oksana Lyniv.

4. Iryna Aleksiytsjoek.
a. Pisnja.
Chrestsjatyk Academisch Kamerkoor olv Pavlo Struts.

b. Haide, Kato.
Galicisch Kamerkoor Yevshan olv Iryna Kreslenko.

 

Samenstelling, presentatie en techniek Thea Derks

 

Samenstelling & presentatie: