Een Os op het Dak | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
logo
Search for:
spinner

Een Os op het Dak

zo 7 apr 2024 17:00 uur

Een os op het dak 60: De Os in tijden van oorlog #23.
Een introductie van eigentijdse muziek in gewonemensentaal.

Aflevering zestig van Een os op het dak van Thea Derks, vernoemd naar haar boek Een os op het dak: moderne muziek na 1900 in vogelvlucht.

De situatie in Palestina en Oekraïne en andere oorlogsgebieden wereldwijd stemt niet tot optimisme. Demissionair premier Rutte probeerde tijdens zijn recente bezoek aan China de Chinese regering en een club studenten ervan te overtuigen niet klakkeloos achter Rusland te blijven staan, maar dat maakte weinig indruk.

Vandaag openen we opnieuw met een eerbetoon aan de dappere Oekraïners, die ondanks alle tegenslagen blijven doorvechten en weigeren zich over te geven aan hun dictatoriale buurland. Met bewonderenswaardig doorzettingsvermogen blijven ze ook zo goed en zo kwaad als het gaat hun culturele instellingen in stand  houden.

In 2022 componeerde Anna Arkushyna So they grow like sunflowers voor harp en strijkkwartet. Dit beleefde een jaar later zijn première tijdens het Ukrainian Contemporay Music Festival in het Kaufman Center in New York. Arkushyna woont en werkt tegenwoordig in de Oostenrijkse stad Graz.

In dit programma ook weer muziek van recent verschenen cd’s. Zo bracht de Spaans-Britse pianist Antonio Oyarzabal deel II uit van zijn reeks La muse oubliée, gewijd aan muziek van vrouwelijke componisten. Hiervan klinken Trois petites pièces pour piano van Nadia Boulanger, die vooral bekend werd als compositiedocent en als zus van Lili Boulanger. Aansluitend hoort u Trois pièces pour cello et piano van Nadia Boulanger, verschenen op een nieuwe cd van het duo Eline Hensels en Daniël Kramer.

Ook vers van de pers is de cd But not my Soul van het Ragazze Quartet, waarop zij het Tweede Strijkkwartet van Florence Price [foto] combineren met het zogenoemde ‘Amerikaanse Kwartet’ van Antonin Dvorák. Net als haar oudere Tsjechische collega vond Price inspiratie in de muziek van de zwarte bevolking in de Verenigde Staten.

De 1e druk van Een os op het dak is uitverkocht, maar via boekenbestellen.nl ontvangt u een exemplaar van de 2e druk.

 

1. Anna Arkushyna. So they grow like sunflowers.
Johanna Wu & Marina Kifferstein, viool. Jeremy Kienbaum, altviool.
Kirsten Jermé, cello. Nuiko Wadden, harp.

2. Nadia Boulanger.
a.
Trois petites pièces pour piano.
Antonio Oyarzabal, piano.
b. Trois pièces pour cello et piano.
Eline Hensels, cello.
Daniël Kramer, piano.

3. Florence Price [foto]. Strijkkwartet nr. 2.
Ragazze Quartet.

 

Samenstelling, presentatie en techniek Thea Derks

Samenstelling & presentatie:
close
Om deze functionaliteit te gebruiken moet u zijn. Heeft u nog geen account, registreer dan hier.

Maak een account aan

Wachtwoord vergeten?

Heeft u nog geen account? Registreer dan hier.

Pas het wachtwoord aan