Exitos Musicales | Concertzender.nl :: Radio
spinner

Exitos Musicales

za 12 apr 2014 04:00 uur
Genre: Pacific

Hawaiian Music: ‘The Real Stuff !!’ (Deel 8)
De eerste generatie (1)

Enkele van de zichtbare uitingen van de Hawaï-gitaar rage
In de serie ‘The Real Stuff!!’ zijn al heel wat grote namen voorbijgekomen uit The Golden Years of Hawaiian Music, Sol Hoopii, Andy Iona, Dick en Lani McIntire, Al Kealoha Perry en Pauline Kekahuna. Tóch hebben we het dan steeds over de zogenaamde Tweede Generatie. Zij waren de opvolgers van diegenen waar we het nog niet over gehad hebben.
Deze namen, zo vanaf ongeveer 1911, zijn natuurlijk de échte pioniers. Hun platenproductie, en dat terwijl er nog maar zo weinig mensen waren die zich een platenspeler konden veroorloven, was werkelijk onvoorstelbaar voor huidige begrippen. De rage begon in 1915 toen in San Francisco de Panama-Pacific International Exibition werd georganiseerd. Daar speelde bijvoorbeeld Henry Kailimai met zijn groep. Zijn compositie “On the beach at Waikiki” was een regelrechte wereldwijde hit en de aanzet tot de Hawaiian rage in Amerika.
De Grootindustrieel Henri Ford was zó onder de indruk van het gebodene dat hij de band naar zijn fabrieken in Detroit liet komen om op zijn personeelsavonden te spelen. Mensen als Frank Ferera (Palakiko Ferreira) maakten vanaf die tijd zoveel platen dat onderzoekers de tel zijn kwijt geraakt. Men vermoedt dat hij aan 1000 plaatkantjes heeft meegewerkt in bijna 40 verschillende formaties (of namen) en voor bijna 90 platenlabels wereldwijd. Kom daar nu maar eens om……. Men denkt dat hij dagelijks in New York in de opnamestudio zat. En U weet het, foutloos opnemen anders kon de hele boel weer over. Monteren zoals we dat nu kunnen was er toen niet bij. In z’n algemeenheid werden in 1916 in Amerika meer Hawaï-platen verkocht dan van welke andere muzieksoort ook en toen moest Sol Hoopii nog beginnen.
Enkele van deze pioniers komen in dit deel van onze serie onder de naam ‘De Eerste Generatie’ aan bod. U mag aannemen dat het een incompleet verhaal wordt want de hoeveelheid materiaal uit die tijd is nog steeds onvoorstelbaar, zoals al verschillende malen in deze serie is opgemerkt. De rage, vooral in Amerika, is begonnen in 1915 en heeft minstens 40 jaar geduurd.

Samenstelling: