Exitos Musicales | Concertzender.nl :: Radio
spinner

Exitos Musicales

vr 3 apr 2015 22:00 uur
Genre: Pacific
Componisten: Jacob de Haan | Kees Vlak | Malando

Hommage aan Malando. Herhaling van 2 mei 2014.


Hommage aan Malando, exclusief Concert uitgevoerd door Fanfareorkest Pius X, Poeldijk (40 man).
Voice-over: Bas Liebeek
Dirigent: Geert Schrijvers
Opname: Wijnand de Groot (Concertzender
Malando (Arie Maasland, geboren 1908, Rotterdam) is van zéér grote betekenis geweest voor de Nederlandse muziekwereld. Ook commercieel, want zijn platen werden over de gehele wereld verkocht. Van de uitbetalingen van royalty’s voor zijn talrijke composities, denk vooral aan ‘Olé guapa’, kregen ze bij de BUMA een punthoofd zodat ze dat maar afkochten met een jaarlijkse uitkering. Daar kon de familie Maasland goed van leven.
=Radioprogramma’s=
De radioprogramma’s waren jarenlang wekelijks te horen en in de loop der jaren met verschillende zangeressen en de zanger Frans Wanders, tevens bassist, die het ’t  langst volhield. Steeds terugkerende langdurige tournees, vooral naar Japan met het hele orkest, hebben jarenlang standgehouden. De tango was Malando’s specialiteit, hij componeerde er 62, de meeste zijn op grammofoonplaten vastgelegd. Maar ook andere ritmes als bolero, mambo, pasodoble e.d. Maar zijn 4 Suites, indrukwekkende werkstukken met een bepaald thema hebben helaas nooit de geluidsdrager gehaald. Door hun ‘grootsheid’ zijn de uitvoeringen daarvan zelfs voor de radio beperkt gebleven.
Alois Broeke, groot kenner van Malando en zijn werk, wist zijn vriend Geert Schrijvers, dirigent van diverse grote orkesten, te bewegen een bewerking te maken voor een 40-mans fanfareorkest. Geert raakte zeer geïnteresseerd in het magistrale werk van Malando en zo kwam het tot een uitvoering op 23 november 2013 in Theater De Veste in Delft door het al sinds 1912 bestaande en zeer actieve fanfareorkest Pius X uit Poeldijk. De eerste suite werd al eens bewerkt door Kees Vlak.
De aanwezigheid van programmamaker Henk Braaksma bij dat eenmalige concert leidde ertoe dat werd afgesproken dit ‘feest’ nog eens uit te voeren en het dan op te nemen voor de Concertzender. We kunnen er rustig van uitgaan dat Malando in het hiernamaals zeer verrukt en trots zal zijn dat dit werk in deze grootse uitvoering van 40 man de ether in gaat. Er werden 2 suites uitgevoerd en een bijzonder moeilijk stuk ‘Rumba en cinco (5)’ in 5/4 maat, maar natuurlijk ook de legendarische tango ‘Olé guapa’.
Alois Broeke overigens, maakte een indrukwekkend boek in eigen beheer over Malando in 4 delen waarin het hele leven (Chronologie), Composities, Fotoalbum en Discografie tot in alle details zijn beschreven. Het verscheen in 1999.
U gaat luisteren naar Fanfareorkest PIUS X Poeldijk olv. Geert Schrijvers
(voice over: Bas Liebeek)

 1. Ammerland, (Jacob de Haan)
 2. Cordilleras De Los Andes, (A. Malando, arr.: Kees Vlak)
  deel 3: Coropuna
  deel 1: Cotapaxi
  deel 2:  Illimani
 3. Olé Guapa, tango, (A. Malando arr.: Geert Schrijvers)
 4. Rumba en Cinco, (A. Malando arr.: Geert Schrijvers)
 5. Lástima! (A. Malando arr.: Kees Vlak)
 6. Rivieren Cyclus, (A. Malando arr.: Kees Vlak)
  deel 1. Río Negro
  deel 2. Orinoco
  deel 3. Chubut
 7. Ammerland (reprise) (Jacob de Haan)
 8. Coplas de Málaga (A. Malando)
 9. Malando-orkest olv. Arie Maasland, Recuerdos de Buenos Aires, op. 137 (1975)
  1. Plaza de Mayo
  2. Avenida Corientes
  3. Barrio de la Boca
  4. Parque Colón

Samenstelling: