Exitos Musicales | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
Search for:
spinner

Exitos Musicales

vr 2 jul 2010 19:00 uur
Genre: Pacific
Componist: Harry de Groot

The Royal Hawaiian Minstrels – George de Fretes.

The Royal Hawaiian Minstrels onder leiding van George de Fretes.

 
Hij werd geboren op 23 december 1923 in Bandoeng, ging later naar Batavia (nú Djakarta) en ontwikkelde zich tot één van de beste, zo niet de beste Hawaï-gitarist van de wereld. Dit ging onder invloed van de radioprogramma’s vanuit Amerika die in Indonesië goed te ontvangen waren en waarin de beroemdste pioniers van de Hawaï-gitaar en de Hawaï-muziek in het algemeen, hun wekelijkse programma’s hadden. Dat waren Hawaiianen zoals Sol Hoopi’i, Andy Iona, David Keli’i en vele anderen die met hun wonderbare instrument het Amerikaanse volk ‘plat’ kregen. En dat voor lange tijd. Zo werden vele Indonesiërs gegrepen door deze mooie muziek en dat leverde meerdere bekende Hawaïgitaristen op. Denk aan Rudi Wairata, Coy Pereira en de al in en vlak na de oorlog bij ons bekende Victor Spangenberg en Theo Ehrlicher. Maar de De Fretes familie sprong er uit, de hele familie was zeer muzikaal en uiterst ‘Hawaiian-minded’. De broers Anton, Arie, John en Peter… ze konden allemaal spelen. Van de jongste, Peter de Fretes, hebben we nog tot voor kort kunnen genieten. Hij stak zijn ‘grote broer’ naar de kroon maar excelleerde in een tijd dat platenmaatschappijen niet meer zo geïnteresseerd waren. Vreemd eigenlijk; de heruitgaven van al dat oude materiaal worden nog steeds goed verkocht. In principe hebben deze jongens ‘geschiedenis geschreven’.

CZ 008-3 The Royal Hawaiian Minstrels (George de Fretes).jpg

In de oorlog (met Japan) moest de naam van het ‘Royal Hawaiian Quintet’ (later ‘Minstrels’) worden veranderd in ‘Suara Istana’ (Stemmen van het Paleis) en ook het repertoire moest veranderen. Niet zo’n probleem voor de virtuoze Indische muzikanten, het werd gewoon ‘krontjong’. Door zijn Nederlandse gezindheid moest George de Fretes, eigenlijk de hele familie, uitwijken naar Nederland. Illegaal, dat wel, maar George had al een contract op zak voordat hij in Nederland aan land kwam. Na een korte internering werden The Royal Hawaiian Minstrels opgericht met een ‘filiaal’ onder de naam Suara Istana. Dit gebeurde hoofdzakelijk met diegenen waarmee George in Indonesië al had samengewerkt. O.a. met zijn ex-vrouw Joyce Aubrey die al veel eerder in Nederland furore had gemaakt als zangeres bij de Mena Moeria Minstrels en Amboina Serenaders. Ook dochter Wanda werd ingezet alhoewel haar moeder dat verbood. ‘Ik breek haar de benen’ moet ze eens gezegd hebben. Maar ja, het bloed kruipt waar het niet gaan kan en Wanda werd zelfs nog korte tijd een idool voor de jongeren.
Al was de introductie in Nederland (1958) van het fenomeen George de Fretes en zijn Royal Hawaiian Minstrels adembenemend en zeer succesvol, al na enkele jaren was het muzikale landschap zó veranderd dat er geen mogelijkheden meer waren om alleen te bestaan van de muziek. Eerst voor korte tijd (1964) maar later (1968) moest George de Fretes het besluit nemen om naar Amerika te gaan waar deze muziek (toen) nog steeds een grote aanhang had. In nogal eenzame omstandigheden overlijdt George de Fretes op 19 november 1981 in Californië. Zijn laatste wens ging in vervulling: hij werd begraven naast zijn grote idool en voorbeeld, de Hawaiiaan die de Hawaï-muziek in de wereld heel populair gemaakt heeft, Sol Hoopi’i.
Wij beschikken nog over een schat aan opname materiaal op plaat zodat we U in 2 programma’s het één en ander kunnen laten horen.
Op de 1e foto ziet U The Royal Hawaiian Minstrels in hun gloriedagen en op de 2e foto de 3 broers John, George en Peter de Fretes met dochter (van George) Wanda. Op de achtergrond de ‘grootmeesters’ Sol Hoopi’i en Andy Iona.  
 
1. Royal Hawaiian hula, Keoki Tjok de Fretes and his kroncong hawaiian.
Pramaqua P.001
2. Sarina, Joyce Aubrey (trad./arr. G. de Fretes).
Krontjong Nusantara. Decca LQ 60407 1-1-1960
3. El Choclo. (A.G. Villoldo/E.S. Discépolo/M.C). Met Orkest olv. Harry de Groot.
Decca V 63097
4. Mooi is mijn Hawaii, My Beautiful Hawaii.
Fontana 660 519 TR 1-1-1962
5. Marcella wahini (arr. Keoki).
Hawaiian Paradise. Fontana 6428 071 1-1-1961
6. Hawaiian Paradise (Harry Owens).
Hawaiian Paradise. Fontana 6428 071 1-1-1961
7. Moon of Manakoora  (A. Newman/F. Loesser).
Hawaiian Paradise. Fontana 6428 071 1-1-1961
8. Malihini mele, Ensemble R. Alex Anderson.
Hawaiian Hospitality. Decca 862 531 DQY 1-1-1962
9. Hawaiian one to ten (A. Iona).
Long Hawaiian Hospitality. Decca 862 531 DQY 1-1-1962
10. Shina no yoru (Y. Saijo/N. Takeokia).
Hawaiian Hospitality. Decca 862 531 DQY 1-1-1962
11. Kaimana hila (Charles E. King).
Golden Hawaiian Holiday. Fontana SFON 10051/2
12. Blue mu’mu’u (J. Pitman).
Golden Hawaiian Holiday. Fontana SFON 10051/2
13. Fort Street rag, instrumental (Benny ‘King’ Nawahi).
George de Fretes. Omega 333.075
14. Aloha no o Honolulu. George de Fretes’ Royal Hawaiian Minstrels. Tulip Records 4001 1-1-1969
15. Hawaiian war chant. Orkest Gogo Jackson (Leleichaku/J. Noble/Freed).
Hawaiian Beat. Hippo Records 41 011
16. Lei of stars. Tjok de Fretes and his kroncong hawaiian.
Pramaqua P.001
17. Tickling the strings, instrumental (Benny ‘King’ Nawahi).
Tjok de Fretes and his kroncong hawaiian. Pramaqua P.001
De volgende maand is het onderwerp Suara Istana olv. George de Fretes.

close
Om deze functionaliteit te gebruiken moet u zijn. Heeft u nog geen account, registreer dan hier.

Maak een account aan

Wachtwoord vergeten?

Heeft u nog geen account? Registreer dan hier.

Pas het wachtwoord aan