In Memoriam Theo Olof | Concertzender.nl :: Radio
spinner

In Memoriam Theo Olof

In Memoriam Theo Olof, aflevering 6 (slot). In dit laatste programma gewijd aan Theo Olof hoort u muziek van Bach, Berg en Saint-Saëns.

Op 9 oktober jongstleden overleed de bekende Nederlandse violist Theo Olof. Olof werd op 5 mei 1924 geboren in het Duitse Bonn. In 1933 vluchtte hij op 9-jarige leeftijd met zijn moeder, die eveneens violiste was, vanwege de jodenvervolgingen naar Amsterdam. Al op 11-jarige leeftijd gaf hij een concert met het Concertgebouworkest.
Theo Olof was niet alleen een heel goed violist, hij schreef ook verschillende boeken over klassieke muziek en was een van de bedenkers en oprichters van Radio 4.
Olof studeerde bij de beroemde violist Oskar Back. Hij was jarenlang concertmeester van het Residentie Orkest onder leiding van Willem van Otterloo. Daarna werd hij concertmeester van het Concertgebouworkest onder leiding van Bernard Haitink.
In de vorige programma’s hoorde u al hoe veelzijdig Theo Olof als violist was: hij was niet alleen als solist vaak te horen, maar speelde ook veel kamermuziek. Daarbij schuwde hij ook de (Nederlandse) hedendaagse muziek niet.
1. Johann Sebastian Bach.
Viool-solo sonate in g, BWV 1001.
Theo Olof, viool.
Live-opname 12 november 1985 in de Kleine Zaal van het Concertgebouw Amsterdam.
2. Alban Berg. Kammerkonzert.
Theo Olof, viool. Theo Bruins, piano.
Concertgebouworkest olv. Bernard Haitink (1984).
3. Camille Saint-Saëns. Habanaise in E.
Theo Olof, viool. Gérard van Blerk, piano.
Live-opname IJsbreker, Amsterdam, 7 oktober 1984.

Samenstelling: