spinner

Klankenstapper

vr 7 aug 2009 19:00 uur
Componist: Malando

Malando…de echte! Deel 9: Malando en Radio Nederland (Wereldomroep)

Malando en de Wereldomroep (Radio Nederland) konden het goed met elkaar vinden. Zéér regelmatig werd het orkest ‘uitgezonden’ naar verre landen op de korte- of middengolf radiofrequenties. Voor Malando was dat natuurlijk heel voordelig, zijn naamsbekendheid over de gehele wereld werd er zeer door vergroot.

We zijn erg blij met de toestemming die de Wereldomroep de Concertzender gaf om eigen opnamen in stereo uit 1965 opnieuw te mogen uitzenden. Twee programma’s, de één met Malando’s orkest in blazersbezetting, de ander met Malando’s strijkorkest onder de titel ‘Nederlandse Tango’s’.

De ‘klapper’ komt echter van een 25-cm LP die nooit is uitgebracht maar die speciaal door Bovema platenmaatschappij voor Radio Nederland werd geproduceerd om te kunnen versturen naar 500 verschillende radiostations in de hele wereld. Deze stations konden de plaat dan afspelen (lees: uitzenden) zo vaak als zij wilden. Deze programma’s werden compleet gemaakt en ingesproken in het Engels, Frans en Spaans. In een tijd dat er nog geen FM radio, Internet en CD’s bestonden waren deze zgn. Transcription Disc’s onder de titel ‘Radio Nederland presents Dutch light music’ dé manier om Holland te promoten.

Het zal geen verbazing wekken dat deze platen, die nooit in de reguliere handel kwamen, ware verzamelaars-items zijn. De Concertzender zendt nu zo’n uit 1956 stammende plaat onverkort uit (zie de afbeelding bovenin).

Samenstelling: