spinner

Mariama

vr 16 jan 2015 22:00 uur
Genre: Afrobeat

Ethiopische muziek in de Wereld.

Dub Colossus
Nick (Dubulah) Page, de leider van de band, heeft in dit uitbundige album de nadruk op dub en funk gelegd. De nummers worden doorgestuwd door de “koperblazers” van Negus. Dub Colossus beschikt over een selectie gastzangers, met onder andere de Jamaicaanse veteraan Joseph Cotton.
In het nummer "Madmen" hoor je de stem van producent/schrijver Dubulah (ook wel bekend als Nick Page) in zeer zeer effectieve, half gesproken zang, een met een kritische politieke tekst.
Tracks:
2. Family Man
9. Madmen
Cd: Addis To Omega van Dub Colossus. Label: IRL-Independent Records Ltd. UK (2014), code: EM002. XANGO distributie. Video.
Hailu-Mergia-and-the-Walias-Tche-Belew.jpgHailu Mergia and the Walias Walias.
Tche Belew, uit 1977, was een baanbrekende opname. En de LP werd een “collectors item” om vele redenen, vooral vanwege de bijzondere fusie van Ethiopische liedjes, gelikte hedendaagse arrangementen en "westerse" instrumentatie. Sublieme muziek van één van de rudimentaire bands van funk, Ethiojazz en soul.
Tracks:
1. Tche Belew
5. Lomi Tera-tera
6. Woghenei
Cd: Tche Belew van Hailu Mergia & The Walias. Label: Awesome Tapes from Africa USA (1977 & 2014), code: ATFA012. Website.
zION rOOTS.jpgAbyssinia Infinite, feat. Gigi Shibabaw.
Ethiopiërs geloven dat wanneer Zion wordt genoemd in de bijbel er wordt gesproken over Ethiopië, vertelt Gigi. Met dat in het achterhoofd, is het album Zion Roots precies wat het zegt: muziek diep geworteld in de Ethiopische cultuur. Gigi’s ervaring in de Ethiopische Orthodoxe kerk heeft grotendeels het geluid beïnvloed van deze Cd. Hoewel dit album geen nummers bevat van de Ethiopische  kerk, is de frasering en de stijl van de traditionele liederen zeer vergelijkbaar. De soul en vibrato kenmerken van de kerkmuziek van Ethiopië zijn vergelijkbaar.
Tracks:
3.   Alesema
10. Ethoia
Cd. Zion Roots van Abyssinia Infinite, feat. Gigi Shibabaw (2003). Label: Network Medien GmbH, code: 24.971. Video.
Mahmoud Ahmed.jpgThe Best Of Mahmoud Ahmed.
Als er slechts één artiest is die de personificatie van de geschiedenis van de Ethiopische muziek vertolkt, dan is dat Mahmoud Ahmed. Het beste van Mahmoud Ahmed, Tizita, vol.2 omvat veel nummers die Mahmoud, over de hele wereld, een legende hebben gemaakt. Mahmoud’s reis begon in Addis Abeba in 1963, toen hij toetrad tot de Keizerlijke Body Guard Band. In 1972 bracht hij zijn eerste solo-opname uit. De vraag naar zijn muziek bracht hem naar Noord-Amerika, Europa en Azië, waar zijn naam synoniem is met Ethiopische muziek. Mahmoud Ahmed is de stem van Ethiopië – het enige Afrikaanse land dat nooit werd gekoloniseerd. Mahmoud is de winnaar van de BBC Radio 3 Awards for World Music in 2007.
Tracks:
6. Ere Mela Mela
8. Alawekshilignim
2. Tizita Garedew
Cd. The Best of Mahmoud Ahmed, Tizita vol.2 uit de serie The Ethiopian Legends. Label: AIT Records USA (2008), code: AIT025. XANGO distributie.
Video.

Samenstelling: