Metamorfosen | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
logo
Search for:
spinner

Metamorfosen

vr 6 mrt 2009 21:00 uur
Genre: Midden Oosten
Componisten/uitvoerenden: Fathy Salama | Youssou N'Dour | Ziad Rahbani

Jazz op z’n Arabisch, deel 1. In het eerste deel van Metamorfosen gewijd aan verschillende Arabische artiesten die jazz met elementen uit de Arabische muziek mengen (of andersom!) gaan we luisteren naar de muziek van Ziad Rahbani uit Libanon en Fat’hy Salama uit Egypte.

Ziad Rahbani is de zoon van de legendarische Libanese zangeres Fairouz en haar echtgenoot en schrijver/componist Assi Rahbani. Ziad Rahbani werd geboren op 1 januari 1956 in Beirut en hij heeft oriëntaalse en klassieke westerse muziek gestudeerd. Ziad begon zijn professionele muzikale carrière toen hij 17 jaar oud was. Halverwege de jaren 70 begon hij te experimenteren met jazz op zijn album Kyrie Eleisen en in zijn theaterstuk Bel-Nesba La Bokra. Hij heeft ook verschillende jazz getinte albums gemaakt voor zijn moeder Fairouz.

(Fat’hy Salama, foto: Guillaume de Rémusat)
Fat’hy Salama is geboren op 13 februari 1954 in de bekende volksbuurt Shubra in Caïro, Egypte. Hij begon piano te spelen toen hij zes was en speelde in clubs vanaf zijn tienertijd. Later heeft hij jazz gestudeerd in de VS en samen gespeeld met artiesten als Barry Harris, Hal Galper, Malik Osman, Pat Patrick en Sun Râ. In begin jaren 80 heeft Salama samengewerkt met de drummer Yehya Khalil en de gitarist Aziz El-Nasser in de populaire band van de zanger Mohamed Mounir. Vanaf eind jaren 80 heeft Fathy zijn eigen band die regelmatig live speelt in onder meer Egypte en Frankrijk. In 2004 heeft Fathy de album Allah, Egypt van Youssou N’Dour gearrangeerd.
http://fathysalama.free.fr
Deel 2 wordt op 20 maart uitgezonden.

Samenstelling:
close
Om deze functionaliteit te gebruiken moet u zijn. Heeft u nog geen account, registreer dan hier.

Maak een account aan

Wachtwoord vergeten?

Heeft u nog geen account? Registreer dan hier.

Pas het wachtwoord aan