spinner

Metamorfosen

vr 15 apr 2016 20:00 uur

Wereldmuziek NL! Aflevering 13: Multi Music Federation 3 en Poetry Park 1988 (herhaling).

Wereldmuziek NL! is een serie uitzendingen over de waaier aan in Nederland gemaakte muziekgenres die gerekend worden tot het uitgebreide gebied van de wereldmuziek.
Wereldmuziek is sinds de jaren tachtig de verzamelterm voor volksmuziek (ook wel traditionele muziek), niet-westerse klassieke muziek, niet-westerse popmuziek en de mengvormen daarvan.
In deze aflevering deel 3 van de compilatie-cassettes ‘World-beats made in Holland’ van Multi Music Federation (MMF) uit 1991 en deel 1 van Poetry Park 1988.
De stichting Multi Music Federation is in 1989 opgericht als samenvoeging van de Surinam Music Association (SMA) en Barak G, een organisatie voor Molukse muziek. SMA werd in 1980 opgericht om meer aandacht te genereren voor Surinaamse en Antilliaanse muziek. De opdracht van de fusieorganisatie was het stimuleren, ontwikkelen en professionaliseren van de muziek van immigranten in Nederland. Door interne problemen en het te ruime werkterrein werd MMF al in het derde jaar opgeheven. MMF heeft in het korte bestaan weinig (digitale) sporen nagelaten, maar wel twee compilatie-cassettes uitgebracht met wereldmuziek van Nederlandse bodem, met daarop de volgende groepen.
NUEVA MANTECA baseert zich op het originele Cubop concept, met als doel het uitbreiden van Latin Jazz in een repertoire dat traditionele en nieuwe composities van Europa, Noord- en Zuid- Amerikaanse componisten omvat. De professionele muzikanten worden begeleid door de New York – Puerto Ricaanse gast – percussionist Nicky Marrero ( Fania All Stars ).
TELAPARY is de achternaam van de twee Molukse broers Eddy en Michael, en het is ook de podium-naam waaronder deze 2 gitaarvirtuozen optreden. Onder invloed van gypsy gitaar muziek en Latijns-Amerikaanse swing, hebben ze hun eigen stijl gecreëerd. De muziek doet denken aan de jazz-rock klanken van John McLaughlin en AI DiMeola en de flamenco gitarist Paco de Lucia .
PATRICIO WANG werd geboren in Santiago, Chili in 1952. Hij studeerde compositie en klassiek gitaar aan het Nationaal Conservatorium in Chili en aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Wang componeert voor zowel solisten en ensembles en sinds 1977 componeerde hij regelmatig voor film, dans en theater. Hij had tevens de muzikale leiding van het bekende Chileense ensemble Quilapayun in Parijs.
De experimentele muziek van het Ujung – Collective is gebaseerd op de lndonesische muzikale traditie. Na een ‘muzikaal intermezzo’ in de punk-rock scene, worden de traditionele ritmes gecombineerd met gamelan motieven, nu gemaakt op de elektrische gitaar .
Irama is een Balinees muziek ensemble gevestigd in Amsterdam. Een van de Balinese genres die ze spelen is de Gender Wayang ( Batel ) muziek. Deze muziek begeleidt het Balinese schaduw poppentheater en wordt ook gespeeld op plechtige gelegenheden zoals bruiloften en crematies. Kenmerk van de muziek is de herhaling van in elkaar grijpende melodische en ritmische patronen, soms in hoog tempo en onderbroken door plotselinge breaks .
De muziek van de Orient Express, een folk-groep uit het noorden van Nederland, heeft zijn wortels in muziek van de Balkan en de Middellandse Zee. Nieuwe arrangementen van traditionele liederen en dansmelodieën uit Bulgarije, Turkije, Griekenland en Italië maken deel uit van het gevarieerde repertoire van de groep.
Het EDUARD SEBASTIAN KRONTJONG ENSEMBLE staat bekend als de toonaangevende exponent van de nieuwe krontjong muziek. Krontjong is de verzamelnaam voor de populaire melodieuze en melancholische liedjes gezongen in heel Indonesië (Molukken in het bijzonder en later in delen van Java). Over het algemeen wordt aangenomen dat het een mix is van oude Portugese fado en lokale muziek .
Cajun en Zydeco is de muziek van de afstammelingen van Franse kolonisten in de Amerikaanse staat Louisiana. CAPTAIN GUMBO is een van de bekende cajun bands in Nederland, waar de hernieuwde internationale belangstelling voor deze stijl ook voet aan de grond heeft gekregen. Cajun muziek in zijn oorspronkelijke vorm was voor stem, begeleid door fiddIe en triangel. Later werd de accordeon het belangrijkste instrument.
De groep TIPICA MANZANA is gespecialiseerd in merengue tipico, ook wel bekend als merengue ripiao. Dit type orkestrale merengue, uit de landelijke Cibao regio in het noorden van de Dominicaanse Republiek, werd sinds de jaren 1920 gespeeld in de ‘salons’ en danszalen van de hoofdstad Santo Domingo. De overwegend Nederlandse groep is een vast onderdeel op Latijns-Amerikaanse dansavonden en culturele evenementen.
Poetry Park was de voorloper van het Dunya Festival, één van de grootste wereldpodiumkunsten festivals van Nederland. Het Dunya Festival is een podiumkunstenfestival met wereldmuziek, verhalenvertellers en dichters. Poetry Park, de ontmoetingsplaats van dichters van over de hele wereld, vond van 1977 tot 2012 jaarlijks plaats in het park bij de Euromast in Rotterdam
In de editie van 19 juni 1988 traden veel wereldmuziekgroepen van Nederlandse bodem op.
Resurrection Singers. Een koor van dertig mannen en vrouwen, zingt negro spirituals en gospels op een swingend ritme. In Het Park worden zii begeleid door een combo van bekende Surinaamse musici.

World-beats made in Holland 2
01] # 09] NUEVA MANTECA – Nardis (Miles Davis) (6.48)
(Timeless CD SJP 355) from the album: Afrodisia
02] # 10] TELAPARY – Badansa (Telapary) (3.41)
from the cassette: Moments of inspiration
03] # 11] TANGO CUATRO – Que tango hay que cantar (lyrics: C.Castanja /arr.C.Kraayenhof (3.24)
(CBS 466737 2) from the album: Tango Cuatro
04] # 12] PATRICIO WANG – Noche de muertos (Patricio Wang) (3.00)
(ALPW 1954.2/1990) from the album: Music for films
05] # 13] UDJUNG – Sungai (Udjung) (5.43)
recorded by: Radio Nederland Wereldomroep
06] # 14] IRAMA – Lagu Petegak Batel (Traditional) (4.54)
recorded by: Radio Nederland Wereldomroep
07] # 15] ORIENT EXPRESS – Drama Köprüsü (Turkey/Bulgaria traditional) (3.12)
(PAN 142 CD) from the album: Alora Orient Express
08] # 16] EDUARD SEBASTIAN KRONTJONG ENSEMBLE – Djali Djali (Traditional) (5.01) from a demo-cassette
09] # 17] CAPTAIN GUMBO – Bayou Pon Pon (Traditional) (2.57)
(Music & Words Records MWCD 2001) from the album: 1 More 2 Step
10] # 18] TIPICA MANZANA – Empaliza (D.R.) (3.01)
(MWCD 3001) from the album: A taste of merengue
Poetry Park 19 juni 1988
11] Resurrection Singers – aankondiging Stan Lokhin (0:58)
12] Resurrection Singers – Place in the sun (3:22)
13] Resurrection Singers – You’re the inspiration (5:31)
14] Resurrection Singers – Freedom (5:59)

Samenstelling: