spinner

Oriënt Express

vr 28 sep 2018 19:00 uur
Genre: Midden Oosten

In gezelschap van de Ud (aflevering 1)

 

Deze serie wordt gewijd aan de Midden-Oosterse luit de Ud. De Ud (ook geschreven als oud, uitspraak: oed) is één van de belangrijkste instrumenten in het Midden-Oosten, de Oostelijke Middellandse zee en Noord Afrika. In de 21ste eeuw heeft het instrument langzaam een nieuw internationaal publiek gekregen. Het instrument heeft zeker een plek veroverd op de wereldpodia van de instrumentale muziek.

Het instrument was in het Midden-Oosten een lange tijd, behalve in de privésfeer, nauwelijks te horen tussen de harde geluiden van de grote orkesten of moderne bands van het populaire lied. Vanaf de jaren 1990’s is er echter een wederopbloei van de Ud. Jonge getalenteerd spelers, met een oosterse ziel en de spirituele macht van het traditionele repertoire, werken hard aan hun techniek en zijn niet bang te experimenteren met (solo) composities en verbindingen aan te gaan met allerlei muziekstijlen.

Nederland kent al een paar jaar een festival gewijd aan het instrument en dat valt dit jaar tussen half oktober en half november op verschillende podia in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam. Zowel internationale Ud spelers als lokale “Dutch Masters” komen aan bod.

In deze aflevering gaan we luisteren naar grote ud spelers die in Nederland gevestigd zijn. We krijgen ook  3 voorbeelden te horen van oude meesters uit Egypte en Turkije, die veel hebben betekend voor het instrument en een grote inspiratie vormen voor veel spelers.

 

1. Taqasim Higazkar: Muḥammad al-Qaṣabgī   03:24
2. Taqasim Sika: Riad El-Sunbati                        05:09
3. Mustaer Sazsemai: Şerif Muhiddin Targan  02:56

 

4. Furat: Nizar Rouhana                             06:09
5. Safsaf Abyadh: Nizar Rouhana            06:02
6. Sard: Nizar Rouhana                             06:13

 

7. Taqaseem: Haytham Safia               02:10
8. Osloop: Haytham Safia                    04:20
9. Anien: Haytham Safia                      05:38

 

10. Aftab: Mehmet Polat               05:25
11. My Urfa: Mehmet Polat           08:53
12. Hasbihal: Mehmet Polat         09:38

 

Samenstelling: