Oriënt Express | Concertzender.nl :: Radio
spinner

Oriënt Express

vr 23 dec 2022 23:00 uur

Muziek van Taraf Syriana, zij combineren folk/pop geïnspireerd door de muziek van de Balkan via Syrië tot Koerdistan.

 

 

Taraf Syriana is een verzameling van vier muzikanten. Ze zijn allemaal conservatorium geschoold, maar in verschillende genres, van westers klassiek tot Syrisch klassiek tot Romani en ze spelen een verscheidenheid aan instrumenten uit verschillende tradities. Ze combineren dit alles om een soort fusion folk/pop te creëren, geïnspireerd door de muziek van de Balkan via Syrië tot Koerdistan.

Wat het meest opvalt, afgezien van de verscheidenheid en energie, waren de instrumenten. Twee van de kernleden; Sergiu Popa en Omar Abour Afach spelen instrumenten die conventioneel genoeg zijn; respectievelijk piano, accordeon en altviool. De andere twee zijn wat ongebruikelijker. Naeem Suanwar bespeelt het oude citerachtige instrument de qanun, dat niet alleen mooi klinkt, maar ook mooi is om naar te kijken. Noémy Braun bespeelt een zes-snarige cello die een ongewoon scala aan mogelijkheden biedt, waar het viertal ten volle van profiteert.

De liefde voor de muziek van het grote gebied, met Syrië als middelpunt, zorgde ervoor dat de vier muzikanten zich wilden verenigen en communiceren met het grote publiek over de uitzonderlijke rijkdom van deze meervoudige en duizend jaar oude tradities. De focus ligt nog preciezer op de zigeunertradities van dit uitgestrekte geografische geheel dat zich uitstrekt van de Balkan in het westen tot Egypte, Libanon, het Koerdische land, Armenië en de Kaukasus, en zelfs India. Af en toe durft het kwartet zelfs de Argentijnse tango aan.

CD. Taraf Syriana. LABEL: Laluworld records (2022), code: LWR029. VIDEO

 

Samenstelling: