Oriënt Express | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
Search for:
spinner

Oriënt Express

vr 22 sep 2023 22:00 uur

Egypte, De muziek van Sayed Darwish. Deel 1

 

Deze maand is het 100 jaar geleden dat Sayed Darwish, het boegbeeld van de Egyptische populaire muziek, is overleden. Een echte muzikant en te beschouwen als een ´componist des vaderlands´ voor Egyptenaren. Een die bovendien een grote blijvende populariteit geniet in de Arabische wereld.

 

Darwish werd geboren in Alexandrië in 1892 en stierf jong op 15 September 1923. Hij was 31 jaar oud. Hij had een korte maar intensieve carrière in een turbulente periode aan het einde van de Eerste Wereldoorlog. Een periode die gepaard ging met een golf van Egyptisch nationaal zelfbewustzijn en die uitmondde in de nationale revolutie van 1919 tegen de Britse overheersing.

Zijn werk legde deze cruciale historische momenten vast en gaf uiting aan de opgewekte nationale gevoelens tegen de Britse bezetters, de hartstocht en de ambities van het Egyptische volk.Hij creëerde muzikaal theater en liederen die Egyptenaren met verschillende achtergronden een stem gaf.

1919 Revolution (22) | Rare photos from the 1919 Revolution … | Flickr

Hij heeft enkele traditionele Arabische klassieke stukken gecomponeerd  (Dor en Muwashshah) maar in het grootste deel van zijn oeuvre combineerde hij westerse instrumenten, harmonie en muzikale theater. Het werd enorm populair onder de bevolking vanwege de sociaalkritische en patriottische onderwerpen die samenging met de toegankelijkheid van de muziek. Veel liederen leven tot de dag van vandaag voort en zijn volksliederen geworden, inclusief het huidige officiële volkslied van Egypte

 

We gaan luisteren naar diverse uitvoeringen en stukken waaronder oude 78rpm opnames waarop hij zelf zingt.We gaan luisteren naar oudere en meer recente covers van populaire Egyptische & Libanese zangers en van Arabisch ensembles.  We zullen Nederlandse muzikanten zoals Tony Overwater Mike Fentross en Maarten Ornstein laten horen die een moderne interpretatie hebben gemaakt van het werk van Darwish.

 

 

Samenstelling:
close
Om deze functionaliteit te gebruiken moet u zijn. Heeft u nog geen account, registreer dan hier.

Maak een account aan

Wachtwoord vergeten?

Heeft u nog geen account? Registreer dan hier.

Pas het wachtwoord aan