Panorama De Leeuw | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
spinner

Panorama De Leeuw

Panorama de Leeuw XVIII, 6 april 2016: Bestuurlijk hoogtepunt

Thea Derks volgt het muziekspoor van Reinbert de Leeuw aan de hand van haar biografie Reinbert de Leeuw, mens of melodie.

Vorige keer besteedden we aandacht aan de ‘Kwestie-Schuyt’, die alleen verliezers kende en een dieptepunt vormde in de bestuurlijke carrière van Reinbert de Leeuw. Daartegenover staat een bestuurlijk hoogtepunt: de oprichting van het Fonds voor de Scheppende Toonkunst in 1982. 
Hieraan is een jarenlange strijd voorafgegaan, die in 1964 wordt ingezet door Misha Mengelberg en Peter Schat en waarbij zich al snel ook Nico Schuyt en Rob du Bois aansluiten. Net als beeldend kunstenaars en literatoren willen zij als kunstenaar serieus genomen worden en structureel door de staat worden ondersteund. Naar analogie van de reeds bestaande Beeldende Kunstenaars Regeling en het Fonds voor de Letteren pleiten zij voor een Fonds voor de Scheppende Toonkunst dat de subsidiegelden zal verdelen.
Het eindeloze getouwtrek tussen componisten en overheid komt in een stroomversnelling als Reinbert de Leeuw in 1979 voorzitter wordt van het bestuur van het Geneco. Hij geeft het laatste zetje en in 1982 is het Fonds voor de Scheppende Toonkunst een feit.
Als u via deze link de biografie aanschaft, steunt u kosteloos de Concertzender.
1. Misha Mengelberg. Omtrent een Componistenactie.
Danzi Kwintet.
2. Peter Schat. Collages, voor 31-toonsorgel.
Joop van Goozen, 31-toonsorgel.
3. Rob du Bois. A Dog Named Boo.
Herman Brauen, klarinet. Else Krieg, viool.
Marja Bon, piano.
4. Tera de Marez Oyens. Strijkkwartet ‘Contrafactus’.
Dufy Kwartet.
Opnametechniek: Ger van den Beuken

Samenstelling & presentatie: