spinner

Panorama De Leeuw

Aflevering 4, Naar het Koninklijk Conservatorium. Thea Derks volgt het muziekspoor van Reinbert de Leeuw aan de hand van haar in maart 2014 verschenen biografie Reinbert de Leeuw: mens of melodie. De pianist, componist en dirigent heeft veel betekend voor het Nederlandse muziekleven en neemt daarin nog altijd een prominente positie in.

In de vierde aflevering volgen we De Leeuw met aandacht voor diens studie aan het Muzieklyceum in Amsterdam, waar hij piano studeert bij Jaap Spaanderman en na twee jaar ook muziektheorie gaat volgen. Een van zijn docenten is Henk Müller, een bevlogen muziekliefhebber die zijn beste studenten eens per jaar thuis uitnodigt om samen met hen elpees van opera’s te beluisteren.
Aangezien Reinbert de Leeuw het muziekonderricht aan het Muzieklyceum te behoudend vindt, gaat hij in 1962 naar het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, om compositie te studeren bij Kees van Baaren. Hoewel, officieel bestaat het vak compositie niet. Van Baaren houdt elke maandagochtend een soort ‘salon’, waarin hij samen met zijn studenten hun eigen composities en werken van contemporaine componisten analyseert. De Leeuw componeert in deze periode een strijkkwartet, waarmee hij in 1964 een prijs in de wacht sleept op het Gaudeamus Concours.
Vandaag werken van Richard Wagner, Karlheinz Stockhausen en Reinbert de Leeuw.
1. Richard Wagner. Vorspiel uit Tristan und Isolde.
Philharmonia Orchestra olv. Wilhelm Furtwängler.
[cd EMI Classics 5 85873-2]
2. Reinbert de Leeuw. Quartetto per archi.
Amsterdams Strijkkwartet.
[cd Composers’ Voice CV 45/46]
3. Karlheinz Stockhausen. Mixtur.
Ensemble Hudba Dneska olv. Ladislav Kupkovic. Johannes G. Fritsch, Harald Bojé, Rolf Gehlhaar & David Johnson, sinusgeneratoren en ringmodulatoren.
Klankregie: Karlheinz Stockhausen.
[lp: Deutsche Grammophon Avantgarde 643546]
Tip: als u via deze link de biografie aanschaft, steunt u kosteloos de Concertzender:
http://bit.ly/1wOSFmS

Samenstelling & presentatie: