Panorama De Leeuw | Concertzender.nl :: Radio
spinner

Panorama De Leeuw

Op veler verzoek vandaag een herhaling van Panorama de Leeuw van 1 juni, met daarin de Mis van Bernard van Beurden, die in mei 2016 overleed. Panorama de Leeuw XX, 1 juni 2016: Jongeren en amateurs Thea Derks volgt het muziekspoor van Reinbert de Leeuw aan de hand van haar biografie Reinbert de Leeuw, mens of melodie.

Vorige keer stonden we stil bij twee muzikale uitersten: Karlheinz Stockhausen en John Adams. Met daartussen Olivier Messiaen, een levenslange liefde van Reinbert de Leeuw.
In die aflevering klonk al een fragment uit Quatuor pour la fin du temps, waarmee Reinbert de Leeuw en het Rondom Kwartet furore maakten.
In 1986 was Messiaen te gast bij het Koninklijk Conservatorium van Den Haag voor een componistenproject. Reinbert de Leeuw leidde de studenten door diens vermaarde Turangalîla-Symphonie. Het werken met studenten en jongeren loopt als een rode draad door het leven van De Leeuw. Later zal hij de Turangalîla-Symphonie ook uitvoeren met studenten van de mede door hem opgerichte NJO zomeracademie.
Vijf jaar ouder dan Reinbert de Leeuw was Bernard van Beurden (1933-2016). Hoewel hij zich net als de Notenkrakers hard maakte voor hedendaagse muziek en samen met Theo Loevendie een opera componeerde, hoorde hij er nooit helemaal bij. Hij legde zich toe op het componeren voor amateurs, die hij wist te enthousiasmeren voor modernistische compositietechnieken.
Van Beurden overleed op 15 mei 2016. Vandaag als eerbetoon zijn Mis voor sopraan, accordeon, cello en harmonieorkest uit 1989.
Als u via deze link de biografie aanschaft, steunt u kosteloos de Concertzender.
1. Olivier Messiaen. Delen uit de Turangalilasymfonie.  NJO Symfonieorkest olv. Reinbert de Leeuw.
2. Bernard van Beurden. Mis.
Marjanne Kweksilber, sopraan. Miny Dekkers, accordeon. Taco Kooistra, cello. Harmonie Orkest Rotterdams Conservatorium olv. Arie van Beek.

Samenstelling: