spinner

Panorama De Leeuw

wo 5 jul 2017 21:00 uur

Thea Derks volgt het muziekspoor van Reinbert de Leeuw. Panorama de Leeuw XXXII, 5 juli 2017: György Kurtág.

 

Vandaag de tweeëndertigste aflevering van ‘Panorama de Leeuw’, een programma van Thea Derks geïnspireerd op haar biografie ‘Reinbert de Leeuw, mens of melodie’.

In de loop van zijn lange carrière bouwde Reinbert sterke relaties op met internationaal vermaarde componisten. In de vorige aflevering belichtten we de Hongaarse componist György Ligeti, wiens muziek hij al in de jaren zeventig programmeerde in zijn Rondom-serie.

Het werk van diens landgenoot György Kurtág leert hij pas later kennen. Voor zover na te gaan klinkt dit in 1975 voor het eerst in Nederland, tijdens een recital van de pianist Geoffrey Madge. Vijf jaar later staat Kurtág centraal in het Festival Nieuwe Muziek in Middelburg en begin jaren tachtig brengt het Residentie Orkest twee van zijn liederencycli. In 1987 is Kurtág de centrale componist van het Holland Festival; later dat jaar dirigeerde De Leeuw diens ‘4 Cappriccio’s opus 9’.

Net als Ligeti is ook Kurtág enthousiast over de onvoorwaardelijke inzet van De Leeuw, die uitgroeit tot zijn favoriete dirigent. Vanaf 2013 neemt Reinbert alle gedirigeerde werken op voor het Duitse label ECM, voor een cd-box die in 2017 verschijnt. Uit deze Kurtág-box vandaag een aantal stukken.

Tip: als u via deze link de biografie aanschaft, steunt u kosteloos de Concertzender.

György Kurtág:

1. Vier Capriccio’s, opus 9.
Asko|Schönberg olv. Reinbert de Leeuw. Met Natalia Zagorinskaja, sopraan.

2. What is the Word.
Asko|Schönberg olv. Reinbert de Leeuw. Met Gerrie de Vries, mezzosopraan.

3. …quasi una fantasia…, opus 27 nr. 1.
Asko|Schönberg olv. Reinbert de Leeuw. Met Tamara Stefanovich, piano.

4. Opus 27 nr. 2: Dubbelconcert.
Asko|Schönberg olv. Reinbert de Leeuw. Met Tamara Stefanovich, piano & Jean-Guihen Queyras, cello.

Samenstelling, presentatie en techniek: Thea Derks

 

Samenstelling & presentatie: