Panorama De Leeuw | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
spinner

Panorama De Leeuw

Panorama de Leeuw XXXVIII, 3 januari 2018: Bestuurlijk dieptepunt (herhaling van 2 maart 2016).

 

Thea Derks volgt het muziekspoor van Reinbert de Leeuw aan de hand van haar biografie Reinbert de Leeuw, mens of melodie.

In aflevering 37 klonk de integrale uitvoering van ‘Antigone’. Deze eenakter van Ton de Leeuw naar de gelijknamige tragedie van Sophocles ging in 1993 in première tijdens het Holland Festival. Reinbert de Leeuw (geen familie) dirigeerde een mannen- en een gemengd koor en het Radio Kamerorkest; solist was de mezzosopraan Martine Mahé.

Vandaag een herhaling van de uitzending van 2 maart 2016, waarin Reinbert de Leeuw muziek van drie andere Nederlandse componisten uitvoert. Te beginnen met het baanbrekende ‘De Staat’ van Louis Andriessen uit 1976, die zich hiervoor liet inspireren door teksten van Plato over het al dan niet opruiende karakter van muziek. Dit stuk wordt 6 januari 2018, samen met ‘Der Tribun’ van Mauricio Kagel, uitgevoerd door I solisti del Vento onder leiding van  Etienne Siebens in het Muziekgebouw aan ’t IJ.

Met zijn radicale, beukende ‘De Staat’ brak Andriessen internationaal door en het stond aan de basis van de zogenoemde ‘Haagse School’. De première werd uitgevoerd door het Nederlands Blazers Ensemble en gedirigeerd door Lucas Vis; een van de twee pianisten was Reinbert de Leeuw.

Niet lang daarna volgt hij Andriessen namens de medewerkers op als bestuurslid van uitgeverij Donemus. De werkvloer is verbolgen omdat hoofd documentatie Nico Schuyt een full time aanstelling heeft terwijl hij maar half time werkt. Hoewel Reinbert is aangesteld als vertegenwoordiger van de werknemers, kiest hij partij voor Schuyt en keert hij zich mét hem tegen medebestuurslid Robert Heppener, die namens het Geneco het besluit ondersteunt.

De strijd kent alleen verliezers: Schuyt gaat verbitterd met vervroegd pensioen; Heppener krijgt  vanwege de stress geen noot meer op papier; Reinbert wordt door de medewerkers uit zijn functie ontheven. De ‘Kwestie-Schuyt’ betekent voor hem een bestuurlijk dieptepunt.

 

Als u via deze link de biografie aanschaft, steunt u kosteloos de Concertzender.

1. Louis Andriessen: De Staat.
Nederlands Blazers Ensemble olv. Lucas Vis.

2. Nico Schuyt. Uit ‘Quatuor de ballet’: finale.
David Scott, trumpet. Pastiche Ensemble.

3. Robert Heppener. Four Songs on Poems by Ezra Pound.
Susan Narucki, sopraan. Sepp Grotenhuis, piano.

Samenstelling en presentatie: Thea Derks.
Opnametechniek: Ger van den Beuken.

 

Samenstelling & presentatie: