Panorama De Leeuw | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
spinner

Panorama De Leeuw

wo 2 mei 2018 21:00 uur

Panorama de Leeuw XLII, 2 mei 2018 – Holland Festival #3.

 

Thea Derks volgt het muziekspoor van Reinbert de Leeuw aan de hand van haar biografie Reinbert de Leeuw, mens of melodie

In de vorige aflevering draaide zij het zelden uitgevoerde ‘Music for Piano II’ van Reinbert de Leeuw, dat hij zelf in première bracht tijdens het Holland Festival van 1966. Daarnaast zoomde ze in op zijn samenwerking met de Britse sopraan Dorothy Dorow, met wie hij werken uitvoerde van Luigi Dallapiccola en Luigi Nono. Ook deze stukken staan tegenwoordig niet bepaald vaak meer op de concertprogramma’s.

Vandaag aandacht voor Peter Schat, wiens werk ook veelvuldig te horen was in het Holland Festival. In 1973 zat Reinbert de Leeuw aan de piano in de wereldpremière van ‘Het Vijfde Seizoen’, een cantate voor sopraan en ensemble op een tekst van de dichter Adrian Mitchell. Het is een aanklacht over de Amerikaanse invasie in Vietnam; elk couplet eindigt met de zin ‘Tell me lies about Vietnam’.

In 2000 maakte Schat een bewerking, die onder de titel ‘To Whom’ in première ging. Deze gewijzigde versie ging weliswaar niet in première in het Holland Festival, maar willen we u toch niet onthouden. Tot slot een ‘Sarabande’ van Erik Satie die Reinbert de Leeuw in het Holland Festival van 1973 uitvoerde in Theater Carré. Daar begeleidde hij een van de legendarische voorstellingen van de Stichting Eigentijdse Dans van choreograaf Koert Stuyf en danseres Ellen Edinoff.

Tip: als u via deze link de biografie aanschaft, steunt u kosteloos de Concertzender.

 

1. Peter Schat. Het Vijfde seizoen.
Lucia Meeuwsen, sopraan. Het Brabants Orkest olv. Ernest Bour.

2. Peter Schat. To Whom.
Nederlands Blazers Ensemble olv. Etienne Siebens.

3. Erik Satie: Sarabande nr. 2.
Reinbert de Leeuw, piano

 

Samenstelling & presentatie: