Panorama De Leeuw | Concertzender.nl :: Radio
spinner

Panorama De Leeuw

wo 1 aug 2018 21:00 uur

Panorama de Leeuw XXIV: Schönberg Ensemble #4 (herhaling van 2-11-2016).

 

Thea Derks volgt het muziekspoor van Reinbert de Leeuw aan de hand van haar biografie Reinbert de Leeuw, mens of melodie

Vandaag een herhaling van de uitzending van 2 november 2016 over Reinberts relatie met het Schönberg Ensemble. In de jaren tachtig van de vorige eeuw gingen zij steeds vaker samenwerkingsprojecten aan. Zo werd in 1987 samen met een aantal andere ensembles de ‘Nieuwe Serie’ opgezet, die echter al na een jaar weer stopte wegens gebrek aan financiën.

Succesvoller was de serie ‘Proms in Paradiso’ die in 1986 van start ging op initiatief van het Asko Ensemble en Nieuw Ensemble. Door de handen met andere ensembles ineen te slaan kon men het publiek een coherente concertserie met nieuwe muziek aanbieden.

Niet alleen klonken er talloze (wereld)premières maar ook werd een lans gebroken voor inmiddels ‘klassieke’ werken uit de twintigste eeuw. Het Schönberg Ensemble zal er vele malen optreden, ook nadat de serie in 2005 verhuist naar het Muziekgebouw aan ’t IJ en daar verdergaat als ‘Proms aan het IJ’.

In deze serie wordt ook samengewerkt met het Nederlands Kamerkoor, dat in de eerste serie een a cappella concert brengt met ‘Car nos vignes sont en fleur’ van Ton de Leeuw. Reinbert Leeuw zal warme banden met het koor ontwikkelen en op zijn verzoek componeert Sofia Goebaidoelina haar meesterwerk ‘Nu altijd sneeuw’ voor een combinatie met het Schönberg Ensemble.

Tip: als u via deze link de biografie aanschaft, steunt u kosteloos de Concertzender.

1. Ton de Leeuw. Car nos vignes sont en fleur.
Nederlands Kamerkoor olv. Ed Spanjaard.

 

2. Sofia Goebaidoelina. Nu altijd sneeuw.
Nederlands Kamerkoor. Schönberg Ensemble olv. Reinbert de Leeuw.

 

3. Igor Stravinsky. Uit Mis: Kyrie & Gloria.
Nederlands Kamerkoor. Schönberg Ensemble olv. Reinbert de Leeuw.

 

 

Samenstelling & presentatie: