Panorama De Leeuw | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
Search for:
spinner

Panorama De Leeuw

wo 6 feb 2019 21:00 uur

Panorama de Leeuw L: Abschied.

Lees hier het persoonlijke bericht van Thea Derks dat zij schreef n.a.v. het overlijden van Reinbert de Leeuw:

Reinbert is dood, leve Reinbert!

Thea Derks volgt het muziekspoor van Reinbert de Leeuw aan de hand van haar biografie Reinbert de Leeuw, mens of melodie. Slot.

In de vorige aflevering stonden we stil bij de vriendschap tussen Reinbert de Leeuw en Louis Andriessen, van wie hij alle opera’s in première bracht. In zijn lange carrière bouwde Reinbert ook intensieve relaties op met andere gerenommeerde componisten.

Op 8 september 2018 vierde hij zijn tachtigste verjaardag, waarbij hij overladen werd met lof en onderscheidingen. Burgemeester Femke Halsema overhandigde hem persoonlijk de Zilveren Medaille van de stad Amsterdam. Hij kreeg bovendien de Prins Bernhard Cultuurfondsprijs 2018.

Dat Reinbert op zijn 80e op zijn lauweren zou gaan rusten lag niet voor de hand. Hij is nog altijd zeer actief, als dirigent en als pianist. Zo keerde hij in januari 2019 terug in Paradiso met een uitvoering van zijn cyclus Im wunderschönen Monat Mai, die hij daar 16 jaar eerder in première bracht.

Waar Reinbert onvermoeibaar doorgaat met concerteren, zet Thea Derks na vijftig afleveringen een punt achter ‘Panorama de Leeuw’. – Om meteen volgende maand te starten met een nieuw programma, ‘Een os op het dak’. Hierin zal zij muziek uit de 20e en 21e eeuw belichten aan de hand van haar recente publicatie Een os op het dak: moderne muziek na 1900 in vogelvlucht.

In deze vijftigste aflevering neemt Thea Derks afscheid van ‘Panorama de Leeuw’ met muziek van Sofia Goebaidoelina en Galina Oestvolskaja. Van De Leeuw zelf klinkt ‘Abschied’, het orkestwerk waarmee hij in 1973 schijnbaar maar niet heus afscheid nam van de Romantiek en van het componeren. – Zoals ook Derks niet stopt, maar een nieuwe uitdaging aangaat.  Met voor de laatste keer ook de boekentip: als u via deze link de biografie van Reinbert de Leeuw aanschaft, steunt u kosteloos de Concertzender.

 

1. Galina Oestvolskaja. Compositie I, Dona nobis pacem.
Reinbert de Leeuw, piano. Govert Jurriaanse, piccolo. Tjeerd Oostendorp, tuba.

2. Sofia Goebaidoelina. Hommage à Marina Tsvetajeva.
Zweeds Radiokoor.

3. Reinbert de Leeuw. Abschied.
Rotterdams Philharmonisch Orkest olv Edo de Waart.

 

Samenstelling, presentatie en techniek: Thea Derks.

 

 

Samenstelling & presentatie:
close
Om deze functionaliteit te gebruiken moet u zijn. Heeft u nog geen account, registreer dan hier.

Maak een account aan

Wachtwoord vergeten?

Heeft u nog geen account? Registreer dan hier.

Pas het wachtwoord aan