Sonoor | Concertzender.nl :: Radio
spinner

Sonoor

zo 11 dec 2016 18:00 uur

En Blanc et Noir – Pianist Noël Lee op witte en zwarte toetsen. Een miniserie van 5 programma’s samengesteld door Evert Jan Nagtegaal. Noël Lee als ensemblespeler, als componist, als solo-pianist en als liedpianist. Deel 3: de componist

lee-silhouet
Op de vraag of hij zich meer uitvoerend musicus voelt dan componist of andersom,  antwoordde Lee dat hij het allebei even belangrijk vindt en dat hij altijd beide op hetzelfde moment wilde zijn. Om die reden heeft hij nooit een vaste baan als docent willen aanvaarden, hoewel hem die vaak is aangeboden. Hij meende dat de toewijding die je nodig hebt om les te geven niet te delen is met de tijd die hij wilde steken in componeren en het voorbereiden en geven van concerten. Lee noemde zich geen papier-componist, het was niet alleen maar werken achter zijn schrijftafel. Hij speelde zijn nieuw geschreven stukken op de piano, ook al waren ze voor andere instrumenten, nam aan het eind van de dag alles op een simpele taperecorder op om de volgende dag weer te luisteren en verder te gaan. Hij kon lang blijven schaven aan een werk. Al zijn pianowerken zijn technisch behoorlijk complex. Zo vertelde Noël eens dat hij slechts eenmaal iets voor amateurs heeft geschreven. Een vriend vroeg een stuk voor zijn drie kinderen te componeren. Een stuk voor piano, trompet en klarinet. De kinderen hebben het nooit kunnen spelen.

 

Playlist:

 

 1. Claude Debussy – Caprices en blanc et noir. Werner Haas en Noël Lee, piano

   

  3-1-noel-80

 2.  

 3. Noël Lee – Caprices on the name Schönberg (1975). Nouvel Orchestre Philharmonique o.l.v. Jean-Pierre Marty, Noël Lee, piano (CRI 798)

   

  schonberg-legt-uit3-2-img_20161202_0001

 4.  

 5. Noël Lee – La nuit a mes chants (Victor Hugo) en Nachtgedanken (Heinrich Heine). Evert Jan Nagtegaal, bariton en Noël Lee, piano (HS0926 en LCD 002)

   

  Lee en Nagtegaal

  Lee en Nagtegaal

 6.  

 7. Noël Lee – Dialoques (1958). Ole Bøhn, viool en Noël Lee, piano (CRI 798)

  Ole Bøhn

  Ole Bøhn

 8.  

 9. Noël Lee – Nova (Catharina Pozzi). Marie-Thérèse Keller, mezzosopraan en Noël Lee, piano (REM 311310)

   

  3-5-lee-liederen

 10.  

 11. Noël Lee – Chroniques (1977). Noël Lee, piano (Mandala MAN 5052)

   

  3-6-lee-plays-lee

   

  Aflevering 4 van deze 5-delige serie programma’s over Noël Lee wordt op zondag 18 december 2016 om 18.00 uur uitgezonden.

Samenstelling: