spinner

Thema

wo 26 apr 2017 20:00 uur

 

Louter liedcycli.

Een afgerond boeketje liederen. De liedcyclus is voor een componist de aangewezen weg om op een intieme wijze zijn muzikale verhaal te verkondigen. Soms poëtisch, dan weer recht voor zijn raap. Muziek en tekst in complete eendracht. Ook eigentijdse componisten treden in de voetsporen van Schubert en Schumann, en wagen zich aan de liedcyclus.

 

In deze Thema uitzending enkele rake voorbeelden uit Engeland en Amerika, met werk van Howard Skempton, Michael Nyman en Annea Lockwood. Als vocalisten passeren onder anderen Sarah Leonard, Thomas Buckner en Ute Lemper de revue. Centraal staat de ontroerende, recent uitgebrachte liedcyclus ‘The Celebration’ van de Amerikaanse componist Michael Byron. Zijn vrouw, dichter Anne Tardos, leverde de van levenslust bruisende gedichten.

1-5. Howard Skempton: liedcyclus ‘Tree Sequence’ (1981-1982) met als intermezzo ‘Duet for piano and woodblocks’ (1976), voor sopraan en kamerensemble, op Howard Skempton: Surface Tension.
Sarah Leonard, sopraan + HCD-Productions ensemble.
Mode Records 61 CD
6-11. Michael Nyman: liedcyclus ‘Six Celan Songs’ (1990) voor vocaliste en ensemble, op Michael Nyman: Songbook.
Ute Lemper, zang + Michael Nyman Band.
Decca 425-227-2 CD
12-14. Annea Lockwood: liedcyclus ‘Night and Fog’ (1987) voor baritone, tape en ensemble, op Thomas Buckner: Full Spectrum Voice.
Thomas Buckner, bariton; Michael Pugliese, slagwerk + JD Parran, baritonsaxofoon.
Lovely Music LCD 3021 CD
15-20. Michael Byron: liedcyclus ‘The Celebration’ (2013) voor bariton en pianokwintet, op Michael Byron: The Celebration.
Thomas Buckner, baritone; Flux Quartet en Joseph Kubera, piano.
New World Records 8077872 CD

 

Samenstelling: