Thema | Concertzender.nl :: Radio
spinner

Thema

wo 12 mei 2021 20:00 uur

Recente muziek van Michael Torke.

 

De Amerikaanse componist Michael Torke (1961) trok voor het eerst de aandacht halverwege de 80er jaren met orkest- en kamermuziekwerken als Ecstatic Orange, The Yellow Pages en Vanada. Hij gebruikte invloeden uit de klassieke wereld, alsmede popinvloeden, in een stijl die werd betiteld als postminimalisme.

Torke is als één van de weinige componisten in de gelukkige omstandigheid dat hij kan leven van zijn compositieopdrachten en inkomsten uit royalties. Vooraanstaande orkesten, ensembles en musici van over de hele wereld voeren zijn werk uit. Maar toch ging het knagen… Torke wilde de vrijheid om iets te componeren helemaal zoals hij het in z’n hoofd had, zonder inmenging van een opdrachtgever. In recente jaren probeerde Torke zichzelf opnieuw uit te vinden, bijvoorbeeld door inspiratie te putten uit Bluegrass en Progressive House, een werkwijze die hij uitgebreid toelicht in een interview op YouTube, wat ook een belangrijke bron van informatie was voor dit programma: https://youtu.be/BPv4QG1fyoI.

In zijn meeste recente release, Being (2020), kon Torke zijn droom verwezenlijken om een werk helemaal naar eigen smaak te componeren, op te nemen en uit te brengen.

 

 1. Michael Torke. Winter’s Tale, for Cello and Orchestra.
  Albany Symphony olv. David Alan Miller. Julie Albers, solo cello.
  Albany Records  Troy1643.
 2. Michael Torke. Spoon Bread.
  Tessa Lark, viool en Roman Rabinovich, piano.
  Ecstatic Records: ER092281
 3.  Michael Torke. Sky, Concerto for Violin.
  Tessa Lark, viool. Albany Symphony olv. David Alan Miller.
  Albany Records, TROY1784
 4.  Michael Torke. Being. American Modern Ensemble, o.l.v. Michael Torke.
  Ecstatic Records: ER092281