Wereldmineralen | Concertzender.nl :: Radio
spinner

Wereldmineralen

vr 8 sep 2017 22:00 uur

Aflevering: zang en instrumentale muziek uit India

 

Zang en instrumentale muziek uit India, waarbij zowel klassieke ragamuziek als populaire muziek aan bod komen.
De legendarische zanger Bhimsen Joshi overleed in 2011 op 88-jarige leeftijd. Hij was een van de grote vertolkers van de Noord-Indiase raga in de twintigste eeuw. Bhimsen Joshi is te horen met een magistrale vertolking van de ochtendraga Ramkali.

Bhimsen Joshi

 

Hierna een opname van Kaushiki Chakrabarty. Deze in 1980 geboren zangeres uit Calcutta is een van de beroemdste ragavertolkers van de jongere generatie. De laatste jaren maakt zij ook uitstapjes naar populaire muziek, zoals bijvoorbeeld Bollywoodmuziek. Met zoetgevooisde stem zingt zij in populaire stijl het devotionele lied Shyam Bansuria Bajaye.

Gayatri Asokan

 

De in 1979 geboren Indiase zangeres Gayatri Asokan is thuis in klassieke ragazang, maar ook in populaire muziek. Zij geniet een grote bekendheid als zangeres van filmliedjes. Onlangs verscheen van haar een album met romantisch repertoire, getiteld Ghazal Gaze. Hierop zingt zij zogenaamde ghazals, poëtische liederen die gaan over pijn en verlangen in de liefde. Gayatri Asokan is te horen met het lied Tukde Utha Rahe Hai en zij wordt hierbij onder meer begeleid door haar echtgenoot Purbayan Chatterjee, een wereldberoemde sitarspeler.

Anoushka Shankar

 

De in 1981 in Londen geboren muzikante Anoushka Shankar is de dochter van de in 2012 overleden wereldberoemde sitarspeler Ravi Shankar. Anoushka is vertrouwd met de klassieke ragamuziek, maar zij heeft vooral ook grote naam gemaakt met op Indiaas klassiek gebaseerde fusion. In 2007 maakte zij samen met de Amerikaans-Indiase muzikant/producer Karsh Kale het album Breathing Under Water. Van dit album is de gelijknamige compositie – Breathing Under Water – te horen.

Charumathi Raghuraman

 

De uitzending besluit met uiterst verfijnd vioolspel van Charumathi Raghuraman. Zij is geboren in 1987 in Mumbai en kan beschouwd worden als een van de beste violistes van India. Al sinds jonge leeftijd wordt zij geprezen en is zij overladen met muzikale onderscheidingen. Charumathi Raghuraman was jarenlang in de leer bij de legendarische violist T.N. Krishnan, een muzikale gigant in de Zuid-Indiase Carnatische muziek en zij heeft hoorbaar veel van hem opgestoken. In een prachtig opgebouwde solo vertolkt Charumathi Raghuraman het stuk Ardhanarishwaram in de raga Kumudakriya. Het betreft een compositie van Muthuswami Dikshitar, een componist die leefde eind achttiende, begin negentiende eeuw, wiens omvangrijke repertoire wordt beschouwd als een van de belangrijke fundamenten van de Carnatische muziek. Het vioolspel van Charumathi Raghuraman wordt begeleid door haar echtgenoot Anantha R. Krishnan op de tweevellige mridangam-trommel.

 

Tijdens de inleidende toelichting:
Breathing Under Water – Anoushka Shankar
Vervolgens:
Bhimsen Joshi – Raag Ramkali
Kaushiki Chakrabarty – Shyam Bansuria Bajaye
Gayatri Asokan – Tukde Utha Rahe Hai
Anoushka Shankar – Breathing Under Water
Charumathi Raghuraman – Ardhanarishwaram in Raag Kumudakriya

 

Samenstelling: