Wereldmuziek Actua | Concertzender.nl :: Radio
spinner

Wereldmuziek Actua

wo 21 jan 2009 11:00 uur
Componist: Paul Oomen

Actuele gebeurtenissen…Amsterdam-Earport.

‘Amsterdam-Earport’ is een nieuw muzikaal platform, waarin volgens de initiatiefnemers de toekomstmuziek van Amsterdam wordt vormgegeven. Meer dan 120 Amsterdamse musici komen er samen. Tijdens een tien uur lange muziekmarathon dat hiermee gepaard gaat,  presenteren de meest uiteenlopende muzikale persoonlijkheden van de stad zich. Het resultaat van de laboratorium-sessies vol geheel nieuwe klanken en composities zal 30 en 31 januari te horen zijn in het fonkelnieuwe Conservatorium van Amsterdam.
Earport wil de muzikale identiteit van het Amsterdam van nu presenteren. De muzikanten komen uit alle lagen van de Amsterdamse bevolking en zijn een blauwdruk van de maatschappij van nu. Kinderen uit het Leerorkest van de Bijlmer staan zij aan zij met de top van de klassieke muziek. Electronische pioniers werken samen met wereldmuziekgrootheden. Enkele namen die zullen optreden zijn het Caribisch-Afrikaanse Fra Fra Sound, Nello Mirando, Diego Nicolas Rodrigues en Lamin Kuyateh.
De deelnemers stellen ze zich voor met hun eigen repertoire dat vervolgens verklankt in doorlopende nieuwe composities. Iedere artiest treedt op met twee geheel andere musici en samen brengen ze in een flitsend concert een bijzondere ontmoeting van hun klanken teweeg. Artistiek leider Paul Oomen componeert 25 nieuwe stukken voor deze gelegenheid en begeleidt de muzikanten in hun experimentele samenwerking.
Earport beschouwt zichzelf niet een zozeer als een multicultureel evenement, maar is post-fusion. Iedere muzikant kenmerkt zich door zijn eigen persoonlijke verhaal en laat zich inspireren door allerlei roots. Earport richt zich dan ook op het samenbrengen van individuele muzikale werelden waarin de meest uiteenlopende invloeden een vanzelfsprekend geheel vormen.
Naast de fysieke concerten in het conservatorium, creëert Earport op internet een virtueel concertpodium waarop je de meest vernieuwende muziek gratis kunt downloaden. De website is een online community voor Amsterdamse musici en luisteraars wereldwijd. Het hechte netwerk brengt muzikanten samen om het experiment aan te gaan waar de bezoeker van kan meegenieten.
In Wereldmuziek Actua kunt u luisteren naar Jan Wouter Oostenrijk met zijn Maghreb-Jazz, de Babak Maddah Group, de uit Oostenrijk afkomstige doedoekspeler Raphaela Danksagmüller, Fra Fra Sound en kora-speler Jalli Lamin Kuyateh.
Kijk voor meer info op www.earportamsterdam.nl.   Hier is ook een doorlopende live performance/installatie te zien die de klanken van Earport in een doorgaande 24uurs-stream zullen verwerken. Op de website is ook de volledige line-up van beide dagen te zien.

Samenstelling: