Wereldmuziek NL! | Concertzender.nl :: Radio
spinner

Wereldmuziek NL!

za 15 mrt 2014 02:00 uur

Aflevering 5: muziek door de IKON/KRO en NPI.

Wereldmuziek NL! is een serie uitzendingen over de waaier aan in Nederland gemaakte muziekgenres die gerekend worden tot het uitgebreide gebied van de wereldmuziek.
Wereldmuziek is sinds de jaren tachtig de verzamelterm voor volksmuziek (ook wel traditionele muziek), niet-westerse klassieke muziek, niet-westerse popmuziek en de mengvormen daarvan.
de Mix.jpgEr is in Nederland een aantal unieke collecties opgebouwd met opnamen van niet-westerse en multiculturele muziek. Een deel van deze opnamen behoort tot het koloniale erfgoed en is gemaakt door bestuursambtenaren, zendelingen, missionarissen en wetenschappers. Ook van de postkoloniale tijd worden er opnamen bewaard die soms het enige klinkende bronnenmateriaal vormen voor een aantal historische muziekstijlen. Zij bevinden zich in de collecties van diverse semi-publieke instellingen en de verzamelingen van verenigingen en particulieren.
Vanaf de jaren negentig zijn de meeste groepen zelf cd’s gaan maken. Er bestaan enkele samengestelde compilatie-cd’s die niet voor de handel zijn gemaakt. De in de vorige afleveringen uitgezonden dubbelCD World Music in the Netherlands (Stoa/Wereldomroep 1995) en de CD De Mix (IKON/KRO1995) en in deze aflevering muziek van de CD Holland Rocks, een compilatie CD van het Nationaal Pop Instituut uit 1991.
In 1995 zond de IKON/KRO het TV-programma de Mix uit, een vierdelige serie over de invloed van wereldmuziek op de Nederlandse popcultuur, met aandacht voor de muziek uit Afrika, Suriname, het Middellandse Zeegebied, en muziek uit Azië.
De optredens zijn opgenomen in Akhnaton, Amsterdam. De muziek is ook vastgelegd op CD (De Mix IKON/KRO 1995, geen handsuitgave).
In deze aflevering muziek uit het Middellandse Zeegebied, gespeeld door de groepen Railand en Dilan, gevolgd door muziek uit Azië, gespeeld door de groepen Moluccan Moods Orchestra en Indian Eagles.
Het Nationaal Pop Instituut (NPI) was een organisatie die zich inzette voor de ontwikkeling en kwaliteit van de Nederlandse popmuziek. Hierbij ging het om alle soorten popmuziek: van pop en rock tot hiphop, urban, dance, crossover en wereldmuziek. Het werd opgericht in 1975 als Stichting Popmuziek Nederland en werd sinds 1977 gesubsidieerd door de rijksoverheid. Het instituut was gevestigd aan de Prins Hendrikkade in Amsterdam, eerder de locatie van Fantasio en new-age-centrum Kosmos. In 1997 veranderde de naam in Nationaal Pop Instituut. Per 1 januari 2008 ging het NPI op in Muziek Centrum Nederland (MCN). Toen het MCN werd opgeheven heeft het NPI een groot deel van zijn uitgebreide archieven overgedragen aan het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Ook de Muziekencyclopedie wordt tegenwoordig voortgezet bij Beeld en Geluid.
Het NPI heeft in de loop der jaren enkele compilatie-albums uitgebracht met naast popmuziek ook wereldmuziek van Nederlandse bodem.
De mix / CD IKON KRO (1995)

 1. nr. 7 Omri Omri – Railand
 2. nr. 8 Haydar haydar – Dilan
 3. nr. 9 Bersama Sama – Moluccan Moods Orchestra
 4. nr. 10 Dommy – Indian Eagles
  Holland Rocks (CD SPN 1991 / Promotion copy)
 5. nr. 7 Da Lowlands – Gotcha!
 6. nr. 1 Te Didiaman – Sosoba
 7. nr. 13 Massannah – P.I. Man & Memre Buku
 8. nr. 14 Papa Dem Na – Marlene Waal
 9. nr. 15 Oen Ne Wandel Moro – Yakki Famiri
 10. nr. 16 Oy Farfara – Hassan’s Farfara Orchestra
 11. nr. 17 Keklyk – East Meets West
 12. nr. 18 I Came To Dance – Kuni Kids

Samenstelling: