Wereldmuziek NL. | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
spinner

Wereldmuziek NL.

vr 4 mrt 2016 20:00 uur
Componisten: Ivan Lins | Paul van Kemenade

Aflevering 20: Conamus, WO en NPI.

72 Dutch Jazz + World 2000 cover 
Wereldmuziek NL! is een serie uitzendingen over de waaier aan in Nederland gemaakte muziekgenres die gerekend worden tot het uitgebreide gebied van de wereldmuziek.
Wereldmuziek is sinds de jaren tachtig de verzamelterm voor volksmuziek (ook wel traditionele muziek), niet – westerse klassieke muziek, niet – westerse popmuziek en de mengvormen daarvan.
Er zijn in Nederland een aantal unieke collecties opgebouwd met opnamen van niet – westerse en multiculturele muziek van Nederlandse bodem. Zij bevinden zich in de collecties van diverse semi-publieke instellingen en de verzamelingen van verenigingen en particulieren. In de loop der jaren zijn er door muziekorganisaties een aantal compilatie-cd’s gemaakt die niet voor de handel zijn bedoeld.
In deze aflevering disk 2 van de dubbele compilatie-CD Dutch Jazz + World 2000, een promotiealbum bedoeld voor buitenlandse radiostations, in 2000 samengesteld door Radio Nederland Wereldomroep i.s.m. Conamus en Nederlands Pop Instituut (NPI).
Gerardo Rosales
Gerardo Rosales, percussionist (conga en bongo) uit Venezuela woont sinds 1996 in Nederland. Begeleid door diverse muzikanten is hij op zijn platen en tijdens optredens belangrijke promotor van de ritmes en speelwijzen uit zijn geboorteland.
Josee Koning en Ivan Lins
Josee Koning wordt in Nederland en Brazilië geprezen vanwege haar interpretatie van de Braziliaanse muziek. De Braziliaanse zanger, componist en pianist Ivan Guimarães Lins is geboren in 1945 in Rio de Janeiro. Hij beleeft zijn eerste doorbraak als componist met het lied "Madalena" (Ivan Lins en Ronaldo Monteiro), opgenomen door de bekende Braziliaanse zangeres Elis Regina
Les Sofas de Bamako
Les Sofas de Bamako is een groep jonge Malinese muzikanten die traditionele muziek spelen gemengd met jazz en blues. De melodische intensiteit en hun ritmische gevoel trof de Nederlandse saxofonist Dick de Graaf en de samenwerking resulteerde in een opnamesessie in Salif Keita ‘s Wanda studio en een tour in Nederland
Slagerij van Kampen is een Nederlandse percussieband uit Eindhoven die zowel traditionele als moderne World Percussion speelt. Op de albums uit de beginperiode is vooral de traditionele percussie te horen, terwijl op de latere albums de moderne elektronische snufjes aan bod komen. De meeste nummers zijn instrumentaal.
Zuco 103 is een Nederlandse band gevormd in 1999 bestaande uit de Nederlandse drummer Stefan Kruger, de Duitse toetsenist Stefan Schmid en de Braziliaans – Nederlandse zangeres Lílian Vieira. De band pionierde ‘Brazilectro’ door Braziliaanse, jazzy en elektronische elementen te combineren. Het geluid van Zuco 103 wordt gekenmerkt door een combinatie van verschillende stijlen waaronder drum ’n bass, dub en afro. Zuco 103 laat zich inspireren door klanken van over de hele wereld; van Ethiopië, Cuba tot West Afrika.
Banabila/Saka
Vanaf de eerste helft van de jaren tachtig maakt de vanuit Rotterdam opererende componist, geluidskunstenaar en producer Michel Banabila kwalitatief hoogstaande, experimentele ambient, waarin invloeden uit de wereldmuziek zitten verweven. Zijn pionierswerk in het genre bevat samenwerkingen met talloze musici uit diverse stijlen. Zo ook met de in Den Haag woonachtige Ali Bahia El Idrissi, een Marokkaanse zanger, percussionist, componist, tekstschrijver en videoclipmaker.
Paul Van Kemenade Quintet
Altsaxofonist Paul van Kemenade (Rotterdam, 17 mei 1957) is een van de bekende exponenten van de Tilburgse school. Hij wordt bewonderd om zijn krachtige, lyrische spel en geprezen om zijn inzet bij het organiseren van concerten en faciliteiten voor musici. Op het nummer spelen niet bij namen genoemde Zuid – Afrikaanse gastartiesten mee
Chris Hinze
Een van Nederlands meest veelzijdige en succesvolle muzikanten, actief in de jazz, pop, reggae en new age. Hinze staat erom bekend zijn eigen, onafhankelijke koers te varen met steeds weer nieuwe samenwerkingsprojecten.
Quatro Ventos
De Portugese zanger – gitarist Emanuel Pessanha richt in 1996 Quatro Ventos op. De kreet ‘Het geluk waaraan men lijdt, het verdriet dat men geniet’ is een treffende karakterschets van de fado, maar Quatro Ventos brengt niet alleen droefenis en tegenslag. Naast meeslepende fado’s en ballades klinken er ook optimistische en vrolijke liederen.
Dutch Jazz + World 2000 (Conamus – COS 084)
CD 2: World
 
1.  Gerardo Rosales – Quitapesares                6:00
2.  Josee Koning With Ivan Lins – Comecar De Novo                                                                 4:28
3.  Les Sofas De Bamako feat. Dick De Graaf –
     Gne Mufo                                              5:23
4.  Slagerij Van Kampen – La Tribu Humana     5:49
5.  Zuco 103 – Qutro Lado (Scratches – Dj Git
     Hyper)                                                  4:35
6.  Banabila / Idrissi – DodoVoiz                    7:41
7.  Paul Van Kemenade Quintet – Silenzio       9:21
8.  Chris Hinze – Flowing Clouds                    5:10
9.  Quatro Ventos – Que Deus Me Perode        5:17

Samenstelling: