spinner

Wereldmuziek Club

vr 22 mei 2020 23:00 uur

Wereldmuziek Club –  Solta a Franga: Tony Allen tribute, door DJ Bertú.

 

Op 30 april 2020 overleed Tony Allen (79), de Nigeriaanse meesterdrummer. Samen met Fela Kuti stond hij aan de wieg van Afrobeat als genre; een amalgaam van Highlife, Afrikaanse ritmes en Amerikaanse funk. Als drummer en als bandleider was hij jarenlang verbonden met Fela Kuti, maar eind jaren ’70 ging hij zijn eigen weg en vestigde zich in Parijs. Fela zei dat hij 4 drummers nodig had om hem te vervangen. Tony Allen’s stijl van drummen was uniek, hij speelde met al zijn ledematen een ander ritme en wist als geen ander uiterst swingende, bijna vloeibare ritmes te creëren. Hij maakte vele platen en had altijd een open oor voor andere en nieuwe stijlen, inclusief dub en hiphop. Daarnaast was hij een veelgevraagd sessiedrummer en collaborateur voor zeer uiteenlopende samenwerkingen, van zanger Damon Albarn (bekend van o.a. Blur en de Gorillaz) tot Detroit techno pionier Jeff Mills.

Ondanks zijn hoge leeftijd was hij nog zeer actief. Zo stond hij vorig jaar stond nog met de groep ‘The Good, The Bad and the Queen’ op Lowlands. Een maand voor zijn overlijden bracht hij nog ‘Rejoice’ uit, een sessie die hij samen met de in 2018 overleden Zuid Afrikaanse koperblazer Hugh Masekela had opgenomen. Een instant Afrojazz klassieker. Allen zou ook met dit project gaan touren.

DJ Bertú maakte als eerbetoon een 2 uur durende mix van Tony Allen’s eigen tracks en samenwerkingen, waar zijn veelzijdigheid tot uiting komt, van Fela naar techno tot jazz. Vanavond het eerste deel. Deel 2 volgt volgende week.
Selectie, mix, tekst, schilderij en foto:  DJ Bertú

Tracklist deel 1:

01 Tony Allen & Hugh Masekela – We’ve Landed
02 Fela Kuti – Opposite People (feat. Tony Allen)
03 Tony Allen – Celebrate
04 Tony Allen – Kilode
05 New Cool Collective and Tony Allen – One More Time
06 Tony Allen – Nepa
07 Tony Allen – Elewen Po
08 Tony Allen – Crazy Afrobeat
09 Tony Allen – The Same Blood
10 Psyco On Da Bus – Afropusherman (feat. Tony Allen)
11 Tony Allen – Get Together (Folamour In Harmony Remix)
12 Tony Allen – Kilode (Carl Craig Remix)
13 Tony Allen & Jeff Mills – Locked And Loaded (Edit)

 

Samenstelling: