Evert Jan Nagtegaal | Program maker | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
spinner

Programmamaker / Presentator / Host - Evert Jan Nagtegaal

Evert Jan Nagtegaal begon nog tijdens zijn studie aan de Pedagogische Academie een zangstudie bij Iza Valeton . Vervolgens was aan het Utrechts Conservatorium Dora Lindeman zijn docent. Hij volgde later diverse masterclasses bij Meinard Kraak, Udo Reinemann en Noël Lee in Frankrijk en Nederland die vooral waren gericht op liedinterpretatie. Met de sopraan Erna Spoorenberg werkte hij naast het liedrepertoire ook aan een opera- en oratoriumrepertoire.

Een grote affiniteit heeft hij met het Lied en met pianisten als Jacomijn Puite , Jeroen Snijder, Paul van der Woude en Reinder Mulder bracht hij diverse programma’s met vooral werken uit de romantische – en laatromantische-periode.

Met pianist Noël Lee voerde hij ook werken uit van hedendaagse componisten (Lee) en bracht hij cd’s uit met o.a. Schumann- en Brahmsliederen, hun Nederlandse tijdgenoot Gerrit Jan van Eijken en van diverse componisten die Franstalige liederen schreven.

Bij Opera Forum en de Nationale Reisopera zong hij rollen in diverse producties als Salomé, Candide , la Forza del Destino, Madama Butterfly , Orfeo (Haydn), The Rake’s Progress , Manon (Massenet) en Fidelio. Bij andere gezelschappen zong hij rollen in Offenbach’s La Belle Hélène, Assepoester van Kerry Woodward , Mozart’s Thamos en Death Valley van Kurt Weill en in 2021 nog eens in ‘Reintje‘ van Hans-Erik Dijkstra.

Evert Jan Nagtegaal gebruikt zijn stem ook voor het inspreken van teksten bij films en documentaires en als recitant/narrator bij diverse concertwerken.

Sinds 2010, na zijn pensionering, werkt hij als één van de vele vrijwilligers bij de Concertzender. Als presentator is hij te horen in de diverse live-avondprogramma’s. (In zijn eigen woorden: “Heel boeiend om te doen, stoeien met uitspreken van onbekende namen, worstelen met uitspraakregels van talen die ik niet spreek en muziek aankondigen die ik nooit eerder hoorde, gebruikmakend van nieuwsgierigheid, repertoirekennis en 40 jaar Bühne-ervaring.”)

Evert Jan is ook redactielid en presentator van ConcertzenderActueel en is al enkele jaren programmamaker/presentator van het liederenprogramma ‘Die Sanck een Liedt’ (die titel is een knipoog naar het Oudnederlandse liedje ‘Die Nachtegael die sanck een Liedt’.