Ton Maas | Program maker | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
Search for:
spinner

Programmamaker - Ton Maas

“Sinds ongeveer 1995 stel ik tweemaal per maand het programma ‘Door de mazen van het net’ samen voor de afdeling wereldmuziek. Vaak gaat het om muziek die ik bij toeval op het spoor kwam. Soms via de bakken met tweedehands muziek van een ouderwetse platenzaak, maar vaak ook door sprokkelen op het internet of door tips van kennissen.

Ik werk bij de Boeddhistische Omroep als eindredacteur radio en schrijf over (wereld)muziek voor de Volkskrant en het maandblad Ode. Dat is een alternatief opninieblad. Hun motto is: ‘niet zeuren over wat er allemaal mis is in de wereld, maar aangeven hoe het wel kan’. Maar als schrijvend journalist wil je ook wel eens iets laten hóren. Daarom ben ik programmamaker bij Concertzender.

Hier heb je als programmamaker volledige vrijheid in de muziekkeuze en wat je erover wil vertellen. Zo kan ik andere muziekliefhebbers deelgenoot maken van mijn vondsten.

Ik ben een fervent fotograaf. Ik maak meestal foto’s van de concerten en festivals die ik als recensent bezoek. De combinatie van die twee activiteiten zorgt in mijn geval voor extra focus en concentratie.

Verder vind ik leerprocessen erg interessant. Die fascinatie heb ik overgehouden aan het systeemdenken van antropoloog, bioloog en cyberneticus Gregory Bateson. Dan bedoel ik niet de schoolse, maar juist de ‘natuurlijke’ leerprocessen, zoals leren fietsen, autorijden en vioolspelen.

Dat soort vaardigheden kun je niet leren uit een boekje; oefenen en schaven aan jezelf is de enige mogelijkheid.

Lang geleden schreef ik er samen met filosoof Frits Smeets een boekje over: ‘Ideale fouten & foute idealen’, uitgegeven bij Contact in 1997.”

close
Om deze functionaliteit te gebruiken moet u zijn. Heeft u nog geen account, registreer dan hier.

Maak een account aan

Wachtwoord vergeten?

Heeft u nog geen account? Registreer dan hier.

Pas het wachtwoord aan