Search for:
spinner

Red Nichols – allround kornettist van de jaren ’20

di 17 nov 2020

Op zaterdag 7 november start Ate van Delden een reeks programma’s over kornettist Red Nichols. Nichols (1905-1965) was een toonaangevende kornettist en orkestleider.

Red Nichols groeide op in Ogdon, Utah. Van zijn vader, een muziekleraar, kreeg hij al van jongs af een gedegen muzikale opleiding. Na een periode van muzikale en geografische omzwervingen vinden wij hem begin jaren ’20 in New York. Als geroutineerde muzieklezer, en beschikkend over grote technische en creatieve vaardigheden, vindt hij volop studiowerk. Het aantal plaatopnamen waaraan hij in de jaren ’20 deelneemt overschrijdt de 4000!

In 1927 begint hij voor zichzelf onder de naam ‘Red Nichols and his Five Pennies’ (mind the pun: pennies/nickels). Hij is dan inmiddels de grote man met wie iedereen wel wil opnemen. In deze formatie – onder contract bij Brunswick – treffen we dan ook grote namen aan als Benny Goodman, Glenn Miller, Jack Teagarden, Jimmy Dorsey, Miff Mole, Gene Krupa, Pee Wee Russell, Joe Venuti en Adrian Rollini.

Deze programmareeks richt zich op de jaren voorafgaand aan de Five Pennies.

In 1959 verscheen de Hollywood film The Five Pennies, losjes gebaseerd op Nichols’ carrière, met Danny Kaye in de hoofdrol. Nichols speelde de kornetpartijen in, maar was verder niet te zien. De film ontving vier Academy Award nominaties.