spinner

Serie Jordi Savall maal honderd (+1)

vr 8 mrt 2019
Thema: Oud

Op maandag 25 maart zendt de Concertzender aflevering 100 uit van het programma “Serie Jordi Savall”. Al ruim 10 jaar schenken we aandacht aan de projecten van de Catalaanse Oude muziek-pionier, meestergambist en dirigent Jordi Savall. Deze serie startte op 30 oktober 2008 als onderdeel van het programma Entrata, van Savall-specialist Bart Nooij.

In eerste instantie waren er vier afleveringen gepland. Het werden er 100, of eigenlijk 101 als je een Kerstaflevering meetelt. In oktober 2009 zonden we een voorlopig als laatste aangekondigde aflevering uit, maar Savalls muziek bleek een bron die nog lang niet was opgedroogd. Toen Bart in 2015 definitief stopte, is de samenstelling in de zomer van 2016 overgenomen door Johan Le Fèvre.

De musicus en componist Jordi Savall (1942) begon zijn muziekcarrière in het kerkkoor. Hij leerde cello spelen aan het conservatorium van Barcelona en kreeg al snel belangstelling voor Oude Muziek. Hij studeerde viola da gamba in Brussel bij Wieland Kuijken en in Bazel bij August Weinzinger, die hij in 1973 opvolgde als leraar. In 1974 richtte hij het gezelschap Hespèrion XX (nu XXI) op. In 1987 keerde hij terug naar Barcelona en startte het vocaal ensemble La Capella Reial de Catalunya. Zijn repertoire verbreedde zich: in 1989 begon hij zijn orkest Le Concert des Nations. Hij werkte met vele musici samen van allerlei nationaliteiten, waaronder Ton Koopman. Ook zijn in 2015 overleden echtgenote de zangeres Montserrat Figueras was vaak te horen, een enkele keer zijn dochter Arianna en zoon Ferran.

Wat maakt Savall zo bijzonder? Diversiteit en culturen verbinden zijn hier de sleutelwoorden. In onze serie kon je genieten van Ensaladas en Villancicos uit Spanje, van Sefardische melodieën en klassiek-Arabische volksmuziek, van Franse hofmuziek, van dansen en Cachua’s die vanuit Zuid-Amerika kwamen, van de Magnificats van Bach en Vivaldi, van eigen composities geïnspireerd door de schilderijen van Caravaggio, van Italiaanse pavanes, van de virtuoze vioolsonates en missen van Biber en zelfs van Chinese gezangen.

In de 100e aflevering laten we ‘galante’ Franse muziek uit de tijd van de Lodewijken XIV en XV horen. Ook zijn er marsen en batailles, dus we gaan weer echt aan de slag met Jordi Savall en zijn musici!

Luisteren
Uitzending Serie Jordi Savall aflevering 100 op
Maandag 25 maart 2019 van 19 tot 20 uur.