spinner

Spectra ensemble

di 3 maart 2020, 20:30, De Link, Cenakel, Tilburg: Belgen -luister-

Uitzending: 18 mei 2020

 

Het Spectra ensemble zag in 1993 het licht in Gent, van waaruit het nog altijd opereert – al werkt de groep tevens geregeld mee met diverse kunstenaars uit andere disciplines. Onder leiding van Filip Rathé brengt Spectra vanavond composities van louter Vlamingen, zoals Painted Pyramids van de pas overleden Luc Brewaeys.

Spectra is een ensemble voor nieuwe muziek. Vanuit de vaste kern van musici ontwikkelt het sinds 1993 een opmerkelijke muzikale coherentie en een unieke, geraffineerde sound. Filip Rathé is artistiek leider en dirigent. Spectra bouwt tal van trajecten uit met in Vlaanderen levende componisten en promoot hun werk in internationale en historische context. Het ensemble creëert vele opdrachtwerken in constante dialoog met referentiewerken uit het recente verleden.

Spectra exploreert een ruime waaier aan presentatievormen en werkt samen met componisten, theatermakers, beeldend kunstenaars en schrijvers in de opbouw van niet-dogmatische programma’s en eigenzinnige vertolkingen. Hieruit groeiden samenwerkingen met oa. Luca Francesconi, Stefano Gervasoni, Philippe Hure, Guy Cassiers, Fabrice Murgia, Philip Blasband, Peter Verhelst.

Programma:

Painted Pyramids – Luc Brewaeys
Lettre Soufie – Jean-Luc Fafchamps
Gestalt VIII – Frederik Neyrinck
Avec diamants extrêmes – Filip Rathé

Opname: Kees van de Wiel, E06996