spinner

Singer/songwriter Magda Mendes

wo 3 apr 2019
Thema: Wereld

In Concertzender Actueel deze week een interview met de Portugese Magda Mendes, die vertelt over haar nieuwe theaterprogramma ‘Oliveiras’, een ode aan het vergeten Portugese platteland. Het interview is rond 16u.

De Portugese singer/songwriter Magda Mendes, Gouden Notekraker-winnaar van 2018, presenteert op vrijdag 5 april 2019 haar nieuwe programma ‘Oliveiras’ in De Doelen in Rotterdam. Haar zelfgeschreven liedjes zijn gesitueerd op het platteland van centraal Portugal, een streek die recentelijk vaak het nieuws haalde doordat die geteisterd werd door bosbranden. Met ‘Oliveiras’ brengt Mendes een ode aan het vergeten Portugese platteland.

Magda Mendes, geboren en getogen in Lissabon, woont sinds tien jaar in Rotterdam en heeft de afgelopen jaren de Rotterdammers kennis laten maken met de uit Lissabon afkomstige Fado. Zij toerde met haar programma ‘Silencio! de fado dwaalt door Rotterdam’ langs alle uithoeken van de havenstad en bereikte zo een groot publiek.

Met haar nieuwe album ‘Oliveiras’ slaat ze een nieuwe weg in, verlaat ze de stad. Samen met Ward Veenstra schreef ze liedjes die stem geven aan verhalen die aan het vuur ontsnapt zijn. Verhalen over hoe haar vader António Oliveira dezelfde wortels lijkt te hebben als de eeuwenoude olijfbomen uit zijn geboortestreek. Over hoe de bewoners en de bomen van deze streek zonder stem achterbleven en over hoe ook Magda´s wortels aan haar trekken sinds zij haar geboortegrond heeft verlaten.

De vaste band van Magda Mendes wordt voor deze gelegenheid versterkt door een blazerskwintet. De combinatie van de Zuid-Europese wereldmuziek met de West-Europese kamermuziek zorgt ervoor dat het programma een filmisch karakter heeft gekregen.

U kunt het programma na afloop hier terugluisteren.

Door: Lucie Th. Vermij

Programma ‘Oliveiras’: vrijdag 5 april 2019
De Doelen: Karel Doormanstraat 223, 3012 GH Rotterdam.
Aanvang 20.30u

 

Website Magda Mendes: http://www.magdamendes.com/