spinner

The Gents

zo 12 jan 2020

vr 14 februari 2020, 20:15, Pieterskerk, Utrecht: Denkend aan Holland -luister-

Uitzending: .

The Gents onder leiding van Annemiek van de Ven met medewerking van Wouter van Belle, orgel.
Voordrachten door Anne Broeksma en Hanneke van Eijken.

Denkend aan Holland
zie ik breede rivieren
traag door oneindig
laagland gaan
(Hendrik Marsman: Herinnering aan Holland)

Het mannenkoor The Gents brengt een programma met parels van Nederlandse bodem die niet vaak worden uitgevoerd. In samenwerking met organisten en dichters brengen zij in muziek en voordrachtskunst een ode aan de Nederlandse taal: speciaal voor dit programma zijn nieuwe gedichten geschreven, is er nieuwe muziek gecomponeerd en zijn composities uit de recente Nederlandse muziekgeschiedenis opgedoken.
De Utrechtse componiste Monique Krüs heeft in opdracht van The Gents een compositie geschreven op het bekende gedicht ‘Herinnering aan Holland’ van Hendrik Marsman.
Organist Wouter van Belle schreef een lied met orgelbegeleiding op de tekst van John Clare’s intrigerende en mystieke gedicht ‘To Mary’.De Mysteria Gaudiosa van Hendrik Andriessen zijn speciaal voor dit project uitgegeven. Daarnaast klinkt de Sacramentslof van Albert de Klerk.Van twee andere vooraanstaande dichters, Frederik van Eeden en Ida Gerhardt, zijn er toonzettingen te horen van respectievelijk Herman Strategier en Hayo Boerema.
Ter afsluiting besteden The Gents aandacht aan twee iconen van het Nederlandse luisterlied: Jules de Corte en Maarten van Roozendaal.

De dichters Anne Broeksma en Hanneke van Eijken geven een inleiding bij een aantal liederen en dragen voor uit eigen werk.

Opname: Wijnand de Groot, E07009