spinner

The Next Ensemble

za 20 apr 2019

zo 19 mei 2019, 19:30 uur, Jheronimus Bosch Art Center, Den Bosch: Et Exspecto

Van dit concert is nog geen uitzenddatum bekend.

kaarten voor dit concert

ET EXSPECTO
The Next Ensemble debuteert op zondag 19 mei in het Jheronimus Bosch Art Center ’s-Hertogenbosch. Onder leiding van dirigente Vera Hofman presenteert het ensemble het concert Et Exspecto. Hierbij staat het werk ‘et exspecto resurectionem mortuorem’ van componist Olivier Messiaen centraal. Vervolgens gaat de compositie ’Musique’ in première, gecomponeerd door Vera Hofman. Hans Timmermans, componist, musicus elektronische muziek, presenteert een reactie op Et Exspecto met de titel ‘Answering Messiaens awaiting’.

THE NEXT ENSEMBLE
Met The Next Ensemble blikt een enthousiaste generatie musici vol vertrouwen de muzikale toekomst in. Een gloednieuw ensemble voor actuele muziek onder de bezielende leiding van dirigente Vera Hofman (1992). Het debuutconcert van The Next Ensemble liegt er niet om. Het veertigkoppige ensemble stort zich meteen op een van de grote meesterwerken van de twintigste eeuw, ‘Et exspecto resurrectionem mortuorum’ (1964) van de Franse componist Olivier Messiaen. Een monumentale, hoopvolle ode aan de slachtoffers van beide wereldoorlogen, dat vanwege de grote bezetting zelden live te horen is.

TWEE WERELDPREMIÈRES
Speciaal voor dit concert schreef Vera Hofman een compositie waarbij ze zich baseerde op het gedicht ‘Musique’ van Cécile Sauvage, de moeder van Olivier Messiaen. Een sfeerimpressie die het beste tot zijn recht komt in de weidse akoestiek van een kerk of kathedraal. The Next Ensemble kiest dan ook bewust voor de imposante, sacrale ruimte van het Jheronimus Bosch Art Center in
’s-Hertogenbosch. Vervolgens komt elektronicawizard Hans Timmermans met een uitdagende toevoeging met het werk ‘Answering Messiaens awaiting’. Door middel van live-recording en sampling, presenteert de musicus een actuele reflectie op Messiaens meesterwerk als afsluiting van het concert.

Opname: Kees van de Wiel, E06849