Search for:
spinner

Thomas Leininger in Geen dag zonder Bach

do 29 feb 2024
Thema: Oud
Componist: Thomas Leininger

In Geen dag zonder Bach van vrijdag 1 maart horen we een bijzondere bewerking van een Bach-motet. Dit is in feite een reconstructie van een orkestversie die Mozart mogelijk schreef.

In 1789 was Mozart op bezoek in Leipzig. Speciaal voor hem werd het Bach-motet ‘Singet dem Herrn ein neues Lied’, BWV 225 uitgevoerd door het Thomaskoor o.l.v. de toenmalige Thomaskantor Doles. Mozart was zo onder de indruk van wat hij hoorde, dat hij een kopie van de partituur vroeg, en stelde dat daar een orkestbegeleiding bij miste, die hij ervoor zou gaan schrijven. Het is onbekend of Mozart dit ooit gedaan heeft.

Het Bach-Archiv Leipzig heeft ter gelegenheid van 300 jaar Bach in Leipzig de klavecinist Thomas Leininger de opdracht gegeven om de orkestpartij, die Mozart zou schrijven, alsnog te componeren om dit uit te laten voeren als onderdeel van het openingsconcert van het Bachfest 2023.
Dit concert is live uitgezonden op diverse cultuurzenders in Duitsland.

We kwamen op het spoor van deze bewerking van BWV 225 en het is Geen dag zonder Bach uiteindelijk gelukt om samen met Thomas Leininger toestemming te krijgen van het Bach-Archiv, het Thomanerchores en het Gewandhausorchesters Leipzig, om dit concert exclusief nog een keer te mogen uitzenden. Thomas Leininger en alle betrokken musici vinden dit fantastisch.

Het Bach-Archiv noemt het werk: ‘Geistliche Sinfonie „Singet dem Herrn ein neues Lied“ für Soli, Doppelchor und Orchester auf Basis der Motette von Johann Sebastian Bach’.

 

Uitzendingen:

 

 

Foto: Thomas Leininger (bron: thomasleininger.de)