Search for:
spinner

Wat speelt er? Weemoed in het zonnetje

di 20 nov 2018
Thema: Algemeen

Zeg nou zelf: het valt soms ook niet mee. Buiten slaat de regen gaten in de ruiten en van binnen houden we het vast ook niet droog, met al dat naderend feestgedruis op afspraak. En dan moet januari nog komen. Maar gelukkig is daar de Concertzender, met deze maand extra aandacht voor melancholie.

U weet wel: dat overschot aan zwarte gal, leidend tot gezucht zonder focus, gehang achter het raam en niks in het algemeen. Of toch? Want je hoeft geen Schubert te heten om melancholie te herkennen als goudmijn voor fraaie muziek uit alle genres, tijden en landstreken.

Van 26 tot en met 30 november presenteert de Concertzender De Week van de Weemoed. Sjaak Roodenburg selecteerde voor elke werkdag tussen 9 en 10 uur een favoriete aflevering van zijn Paleis van de Weemoed, over Jazz, Blues en het Kauwgomplaatjesgevoel en vertelt erover in deze nieuwsbrief.

En dat weemoed van alle tijden is, hoort u in veel andere programma’s. In de nacht van 27 op 28 november brengen we Torch Songs, over onbeantwoorde liefdes. In Zuiver Klassiek hoort u op 28 november maar liefst vier werken met de titel ‘Melancholie’ van Franz Schubert. Op 26 november speelt Jordi Savall de schitterende Lachrimae van Dowland en Concertzender Live is op 29 november gewijd aan The image of Melancholy.

Daarnaast is er extra aandacht voor blues, eigentijdse weemoed in X-rated en fijne Folk in Zaandam, waarvoor vrijkaarten te verdienen zijn. We wijzen u graag op onze nieuwe serie over Het Strijkkwartet, die onlangs begon. Onze componist van de maand is Prokofjev. En we nemen afscheid van Jan Kruit en Bart de Neeve, medewerkers van het eerste uur.

Volgens Gerrit Komrij (1989) was ironie het kind van de melancholie, en leidde die weer tot experimenteren. Melancholie, ironie en experiment: u vindt ze komende maand alle drie bij de Concertzender. Net als volgende maand trouwens.